Navracsics ma már nem biztos, hogy belépne a Fideszbe
K_EPA20171121063_top_story_lead.jpg

Navracsics ma már nem biztos, hogy belépne a Fideszbe

  • narancs.hu
  • 2019. május 9.

Belpol

De a Fidesz helye a Néppártban van a leköszönő politikus szerint.

Hosszú interjút adott Navracsics Tibor az Azonnalinak, amelyben számos uniós kérdés mellett a hazai viszonyokról is szó esik. Navracsics helyenként finoman kritizálja a a kormány egy-egy döntését, de nyíltan nem megy szembe semmivel; ám azt sem rejti véka alá, csalódott, hogy nem maradhat Brüsszelben.

„Majd ha vége lesz az egésznek, akkor megírom a visszaemlékezéseimet“, hárít már az elején. Noha rendszeresen találkozik Orbán Viktorral, még hétfőn is beszéltek, Navracsics azt állítja: az nem került szóba köztük, hogy Orbán alkalmatlannak nevezte Manfred Webert, a Néppárt jelöltjét a bizottság elnöki posztjára.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Weber alkalmas-e a posztra, Navracsics annyit mondott, „nem tisztem ezt értékelni“. Azt továbbra is fenntartja, hogy a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye. Ha mégsem maradna a Fidesz a Néppártban, Navracsics végiggondolná, maradna-e a pártban.

„A mai állapotában belépne a Fideszbe?

- Hála a jó égnek, hogy nem most kell ezt a döntést meghoznom.“

 

Navracsics azt is hozzáteszi, hogy mandátumának lejárta után el kell döntenie, visszatér-e a politikába, hiszen Brüsszelben nem maradhat. A Fidesz listáján a 44. helyet kapta, miközben az ország 21 képviselőt küldhet az EP-be.

„Szerettem volna, ha azt az európai kapcsolatrendszert, amit az elmúlt öt évben kiépítettem, valamilyen formában fenn tudom tartani“ – hangzik erre a biztos csalódott reakciója. Az oktatásügy most még Navracsicshoz tartozik a bizottságban, ám a CEU-val kapcsolatos kérdésekre annyit tudott válaszolni, hogy „nem az én asztalom, mert az oktatás kizárólagos tagállami kompetencia“.

A bizottságban nem, de máshol érte viszont hátrány azért, mert fideszes. „Politikai vitákban tapasztaltam olyat, hogy nehezebb a kezdeti pozícióm, vagy úgy viszonyulnak hozzám, hogy egész jó fej vagyok, ahhoz képest, hogy fideszes.“

Figyelmébe ajánljuk