Nem ismeri el a vádat, tárgyalást kér Fekete-Győr András

  • narancs.hu/HVG
  • 2020. december 17.

Belpol

Csütörtökön tartottak előzetes tárgyalást a momentumos politikus ügyében a Pesti Kerületi Bíróságon.

A HVG beszámolója szerint „1 év 6 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott az ügyészség Fekete-Győr Andrásra, a Momentum elnökére” a csütörtök délután tartott előzetes tárgyaláson a Pesti Kerületi Bíróság. Fekete-Győr, akinek az ügyét a szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúzéval együtt tárgyalják, személyesen jelent meg a bíróságon, míg párttársa távol maradt koronavírus-fertőzése miatt.

Ahogy azt korábban megírtuk, szeptemberben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség összesen hat személy, köztük Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, és a volt DK-s, jelenleg momentumos Szarvas Koppány Bendegúz ellen. Az ügy a 2018 decemberi Kossuth téri tüntetésekhez kapcsolódik, a vádirat szerint Fekete-Győr és a többiek „a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék”. Az ügyészség szerint a vádlottak „erőszakos magatartásukkal” jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket, akik a létesítménybiztosítási feladataikat emiatt csak megnehezítve tudták ellátni.

A Momentum elnöke a vádemelést követő sajtótájékoztatóján elmondta,

„politikusként és magánemberként is vállalja a felelősséget a tetteiért, de az »Orbán-ügyészség hatóság elleni erőszak vádja nevetséges és szánalmas kísérlet«. Azt mondta, szerinte Fehéroroszországban vagy Oroszországban ez lehet, hoyg belefér, de az EU-ban nem.”

Valamint hozzátette, szerinte azért a történtek után 21 hónappal emeltek ellene vádat, mert a Momentum 2018-ban még csak egy 2-3 százalékos párt volt, most pedig az egyik legnépszerűbb politikai közösség Magyarországon. „Orbán Viktor és az Orbán-rezsim fél az új politikai generációtól és a fiataloktól, és ezért akarja Fekete-Győr Andrást bilincsben látni” – nyilatkozta Fekete-Győr szeptemberben.

A csütörtöki előzetes tárgyaláson a politikus kijelentette: „Megértettem az Orbán Viktor által tollba mondott vádat, azonban semmilyen bűncselekményt nem követtem el az Orbán-rezsimmel szembeni demokratikus tömegtüntetésen.”

Miután Fekete-Győr nem ismerte be bűnösségét, az eljárás nem zárult le, az első rendes tárgyalást januárban tartják – áll a HVG beszámolójában.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?