Nem elég a 16 milliárd – Újabb százmilliókat költenek a fehérvári stadionra

  • narancs.hu
  • 2017. április 29.

Belpol

Magyarországon a stadionokra sosem elég.

A Magyar Nemzet szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben, hogy további 370 millió forintot költhetnek a székesfehérvári stadionra, pontosabban most arra fizet ki közpénzt az önkormányzat, hogy a teljesen megújuló aréna környékét csinosítsák.

Ebből a 370 millió forintból épül egy 113 méteres Stadion sétány, egy 68 méter hosszú Sóstó köz, illetve egy 1750 négyzetméteres parkoló. Ezeken kívül ültetnek még fákat, lesz zajvédő fal, na meg szép térkövek.

A versenyeztetéssel sem bajlódtak sokat, a fehérvári önkormányzat hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban választotta ki a Strabag Építő Kft.-t. A cégcsoport több leányvállalata együtt építheti a stadiont is, így a mostani újabb fejlesztés sem került ki a Strabag kezéből. Nem elhanyagolható részlet, hogy az osztrák gigacég a Videoton egyik főszponzora, és támogatják a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát is, ami piaci pletykák szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy ma Magyarországon valaki jelentős építőipari állami megbízásokat kapjon.

Nem kétség, ez minden pénzt megér

Nem kétséges, ez minden pénzt megér

Fotó: vidi.hu

Az új Sóstói Stadion az eredeti tervek szerint 14 ezer nézőt tud majd befogadni, UEFA IV-es besorolású lesz, tehát Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezőket, Eb-, illetve Bajnokok Ligája csoportmeccseket is rendezhetnek itt. A stadionban lesz egy hatalmas konferenciaterem, ökológiai látogatóközpont, kilátó, de terveznek egy ajándékboltot, szurkolói kocsmát és Vidi-múzeumot is. Mindez 16 milliárd forintból valósul meg úgy, hogy a fehérvári testület tavaly novemberi döntésekor még csak 12,8 milliárd állt a város rendelkezésére, és a további pénzeket is az államtól várják.

16 milliárd közpénzből épül a Vidi új stadionja, de Mészáros Lőrincéknek is jut 450 millió

Az üzletet a Strabag kapta, az állam 13 milliárdot ad bele. A felcsúti akadémiának egy tao-pénzes projektjéért is fizet félmilliárdot Székesfehérvár – ez egy egészen új szint. A székesfehérvári képviselő-testület pénteki ülésén áldását adta a közbeszerzési kiírás eredményére, így hamarosan elkezdődhet a Videotonnak otthont adó új Sóstói Stadion és környékének építése.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.