Nem emelkednek drasztikusan az esetszámok Magyarországon a koronavírus-kutatócsoport vezetője szerint

  • narancs.hu
  • 2020. március 29.

Belpol

Jakab Ferenc úgy látja, ez az intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhető.

Nem emelkednek olyan drasztikusan az esetszámok Magyarországon, a matematikai modellek szerint sikerülhet a megbetegedések számát az egészségügyi ellátórendszer kapacitásán belül tartani Jakab Ferenc, az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője szerint – írja a Szabad Pécs nyomán a 444.hu.

A virológus úgy látja, ez a bevezetett korlátozó intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhető. Azt is elmondta, egyelőre nem tudjuk, mikor lépünk át a tömeges megbetegedések szakaszába, ahogyan azt sem lehet előre megmondani, hogy mikor cseng le a járvány.

Ettől függetlenül eddig úgy tűnik, aki átesik a vírusfertőzésen, az legalább 1-3 évig immunitást szerez. Azt viszont nem tudja kizárni, hogy amikor ennek a járványnak vége, akkor a vírus visszetérjen később.

„Maradjanak otthon, minimalizálják a kontaktust, próbáljuk meg a járványt lassítani, és az esetszámokat alacsonyan tartani. (...) Tudom, hogy nehéz időszak mindenkinek, de csak ezzel tudjuk a járványt lelassítani, és az egészségügyi ellátórendszerünket a legjobban védeni a túlterhelésről” – üzente Jakab Ferenc.

Figyelmébe ajánljuk