Kétmillió űrgyógyászatra és Tankcsapda-koncertre, harminckilenc a Loki kivásárlására

  • narancs.hu
  • 2021. február 18.

Belpol

A Debreciner kérte ki Papp László debreceni polgármester „csekély összegű” támogatásainak listáját.

A független debreceni online lap csütörtökön írta meg, hogy közérdekű adatigényléssel kérték ki a legutóbbi önkormányzati választás óta Debrecenben meghozott „de minimis” döntéseket. „A polgármester csak kevés számú támogatást ítélt meg, Kósa Lajosék kedvéért azonban mélyen a város zsebébe nyúlt” – mint írják.

Ahogy arról tavaly nyáron beszámoltunk, a debreceni önkormányzat, a DVSC kisebbségi tulajdonosa döntést hozott arról, hogy megvásárolja a többségi tulajdonos, Szima Gábor és családja részvénycsomagját, így csaknem 100 százalékos tulajdonosként működteti a jövőben az NB I-ből kiesett Lokit. A nagyszabású hírt Papp László, Debrecen fideszes polgármestere jelentette be a Nagyerdei Stadionban.

A Debreciner most arról ír, hogy végül „December 18-án jelentette be Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere és Szabó Péter, a DVSC Zrt. igazgatóságának elnöke, hogy a DVSC Egyesület megvásárolja a város egykor szebb napokat látott, 2020-ban azonban a nemzeti másodosztályba kieső futballcsapatának többségi tulajdonrészét. A Kósa által elnökölt egyesületet – alig néhány hónappal korábban – többségében fideszes politikusok, valamint üzletemberek és sportolók alapították. Papp László a sajtótájékoztatón bejelentette: az önkormányzat jelentős összeggel, 39 millió forinttal támogatta meg Kósáékat, azért, hogy kivásárolhassák Szima Gábor kaszinótulajdonost.”

 „A 39 millió forintot az önkormányzat úgynevezett „csekély összegű”, vagy »de minimis« támogatás formájában folyósította” – állítja a Debreciner.

Habár kétségtelenül a DVSC kivásárlására biztosított összeg volt a Papp polgármester által kiutalt legnagyobb támogatás, akad még néhány figyelemreméltó célösszeg a Debreciner listáján. 2019-ben például 2 millió forintot ítélt meg a városvezető a Pharmaflight Zrt. számára, amellyel az önkormányzat a 67. Nemzetközi Repülő- és Űrgyógyászati Kongresszus megrendezéséhez járult hozzá. Ugyanabban az évben pedig a Tankcsapda 30. évfordulós, az ismert debreceni koncerthelyszínnek számító Lovardában rendezett jubileumi koncertjét is megtolta az önkormányzat 2 millióval.

Figyelmébe ajánljuk