Kétmillió űrgyógyászatra és Tankcsapda-koncertre, harminckilenc a Loki kivásárlására

  • narancs.hu
  • 2021. február 18.

Belpol

A Debreciner kérte ki Papp László debreceni polgármester „csekély összegű” támogatásainak listáját.

A független debreceni online lap csütörtökön írta meg, hogy közérdekű adatigényléssel kérték ki a legutóbbi önkormányzati választás óta Debrecenben meghozott „de minimis” döntéseket. „A polgármester csak kevés számú támogatást ítélt meg, Kósa Lajosék kedvéért azonban mélyen a város zsebébe nyúlt” – mint írják.

Ahogy arról tavaly nyáron beszámoltunk, a debreceni önkormányzat, a DVSC kisebbségi tulajdonosa döntést hozott arról, hogy megvásárolja a többségi tulajdonos, Szima Gábor és családja részvénycsomagját, így csaknem 100 százalékos tulajdonosként működteti a jövőben az NB I-ből kiesett Lokit. A nagyszabású hírt Papp László, Debrecen fideszes polgármestere jelentette be a Nagyerdei Stadionban.

A Debreciner most arról ír, hogy végül „December 18-án jelentette be Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere és Szabó Péter, a DVSC Zrt. igazgatóságának elnöke, hogy a DVSC Egyesület megvásárolja a város egykor szebb napokat látott, 2020-ban azonban a nemzeti másodosztályba kieső futballcsapatának többségi tulajdonrészét. A Kósa által elnökölt egyesületet – alig néhány hónappal korábban – többségében fideszes politikusok, valamint üzletemberek és sportolók alapították. Papp László a sajtótájékoztatón bejelentette: az önkormányzat jelentős összeggel, 39 millió forinttal támogatta meg Kósáékat, azért, hogy kivásárolhassák Szima Gábor kaszinótulajdonost.”

 „A 39 millió forintot az önkormányzat úgynevezett „csekély összegű”, vagy »de minimis« támogatás formájában folyósította” – állítja a Debreciner.

Habár kétségtelenül a DVSC kivásárlására biztosított összeg volt a Papp polgármester által kiutalt legnagyobb támogatás, akad még néhány figyelemreméltó célösszeg a Debreciner listáján. 2019-ben például 2 millió forintot ítélt meg a városvezető a Pharmaflight Zrt. számára, amellyel az önkormányzat a 67. Nemzetközi Repülő- és Űrgyógyászati Kongresszus megrendezéséhez járult hozzá. Ugyanabban az évben pedig a Tankcsapda 30. évfordulós, az ismert debreceni koncerthelyszínnek számító Lovardában rendezett jubileumi koncertjét is megtolta az önkormányzat 2 millióval.

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.