Nem hat kellőképp a propaganda: a Fidesz-szavazók harmada szerint az ellenzék nem oltásellenes

  • narancs.hu
  • 2021. április 9.

Belpol

A Publicus friss felmérése szerint a legtöbben Pfizerrel oltatnák be magukat.

A Publicus Intézet friss kutatásából, melyet a Népszava felkérésére készített , többek között az is kiderül, hogy a megkérdezettek kétharmada nem gondolja az ellenzéket oltásellenesnek, vagyis eszerint nem igazolható, hogy a kormánypárt épp aktuálisan sulykolt állítása célt ért volna. Ha választhatnának, a legtöbben Pfizerrel oltatnák be magukat.  Míg úgy tűnik, a jobboldali szavazók szkeptikusabbak az oltásokkal, mint a baloldaliak.

A Publicus Intézet felmérését március végén készítették, ezer fős mintán alapuló online és telefonos kérdőíves megkérdezéssel.

A pártállás tekintetében érdekes kép alakult ki: arra a  kérdésre, hogy ha választhatna az oltóanyagok közül, beoltatná-e magát a koronavírus ellen,

  • a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak 51 százaléka válaszolt „inkább igennel”,
  • a szocialistákhoz kötődők 84 százaléka felelte ugyanezt,
  • a jobbikosok, a DK-sok és a Momentumosok körében pedig még a kormánypárti szavazókénál is magasabb volt az oltási hajlandóság aránya.

A megkérdezettek válaszaiból az is kirajzolódott, hogy az összes megkérdezett 61 százaléka, ezen belül a fideszes pártszimpátiájú válaszadók harmada nem tartja az ellenzéket oltásellenesnek.

Ez Pulai András, a Publicus stratégiai igazgatója szerint csak megerősíti, hogy az ellenzék úgynevezett „oltásellenessége” nem több politikai propagandaterméknél.

A kutatás szerint a oltási hajlandóság terén nincs kiugróan nagy különbség a Budapesten, valamely megyeszékhelyen, vagy más városban, községben élők között.

Az egyes vakcinákról szóló vélemények viszont különböznek: az oltást elfogadók közül legtöbben a Pfizer mellett tennék le a voksukat (76 százalék), a második helyen a Moderna vakcinája áll (56 százalék), a harmadik pedig a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V (49-49 százalék). A Népszava úgy látja, az AstraZeneca oltóanyag esetében érzékelhető bizonytalanság: a jelenleg itthon használt öt oltóanyag közül ennek volt a legalacsonyabb szintű az elfogadottsága a megkérdezettek között (45 százalék).

(Népszava)

Figyelmébe ajánljuk