Török áfium a választási kampányban Balástyán

Nem Isten, hanem Laci

Belpol

Húsz éve sikerült kiharcolni, hogy az M5-ös autópályának legyen lehajtója Balástyánál is. Most a választási kampány fő témája, hogy miért épült kamionparkoló nemrég a Natura 2000-es minősítésű Őszeszéki-tó mellé. A polgármester ugyanaz, aki akkor volt.

„Minősített Biztonságos Kamion Parkoló” – így írt 2021 júniusában a Balástyai Újság arról a létesítményről, amelyet a község hatá­rában, az M5-ös autópálya mellett kezdtek építeni 2,1 milliárd forintból, uniós támogatással. A beruházó, a Transz-Depar Kft. a korábban felhúzott szállodája mellett alakította ki 24 ezer négyzetméteren a „különleges teherszállítmányok” őrzött parkolóhelyét. Az újság azt is írta, hogy Ujvári László polgármester egyeztetett Suleyman Tasci ügyvezetővel, és „sokat dolgoztak együtt a szálloda megépítésének ügyében, amiben nagy feladatot jelentett a környezetvédelmi szakhatóságok engedélyeinek megszerzése”. A parkolót 2023. december 15-én avatták a tulajdonosok, Suleyman Tasci és Osman Tasci, valamint Ujvári László balástyai és Nagy Sándor kisteleki polgármesterek.

A hotel és a parkoló szomszédja a 71 hektáros Őszeszéki-tó. Egy ideig horgásztóként funkcionált, illetve télen Szegedről is jártak oda korcsolyázni. Szikes terület, védett növény- és állatvilággal, előfordul itt gyíkpohár, ragyás futrinka, dunai gőte, hamvas rétihéja és fehérszárnyú szerkő. A tó nemrég kiszáradt. Ha van benne víz, vöröses színű, ami természetes jelenség. Most épp van benne, de sűrű, széles nádsáv veszi körbe.

Az újonnan épült kamionparkoló mellett murvás, majd sima föld­út vezet a nádas szélén egy kilátóhoz. Körben van eldobált szemét, és a kilátóhoz épült esőbeálló falára valaki azt írta, „fuck you imigrant rats!” A víztükröt megközelíteni sem lehet, nemhogy horgászni, de ezt biztosan nem bánják az itt fészkelő, pihenő madarak. Az út jobb oldalán a kft. területét fogja körbe a fémkerítés. Benn futóláncra kötött kaukázusi medveölő kutyák őrködnek. A tónak a Balástya felőli partján nem vezet semmilyen út. Tanyák sorakoznak.

Rémtörténet

Az itteni tulajdonosok a kárpótlás idején szereztek birtokot. Mivel ez Natura 2000-es terület, a földművelésnek szigorú szabályai vannak. Előfordult, hogy egy gazdát, aki egy héttel a megszabott idő előtt kaszálta le a füvet, nagyon megbüntettek – ezt a balástyai Nagy Huszein Tibor írta a Facebookon. Azt érzékeltette ezzel, abszurd, hogy a gazdákat rá lehet szorítani a természet védelmére, miközben a pöfögő, hangoskodó kamionok parkolója megépülhetett. A polgármestert tartja a történtek fő felelősének.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!