Török áfium a választási kampányban Balástyán

Nem Isten, hanem Laci

Belpol

Húsz éve sikerült kiharcolni, hogy az M5-ös autópályának legyen lehajtója Balástyánál is. Most a választási kampány fő témája, hogy miért épült kamionparkoló nemrég a Natura 2000-es minősítésű Őszeszéki-tó mellé. A polgármester ugyanaz, aki akkor volt.

„Minősített Biztonságos Kamion Parkoló” – így írt 2021 júniusában a Balástyai Újság arról a létesítményről, amelyet a község hatá­rában, az M5-ös autópálya mellett kezdtek építeni 2,1 milliárd forintból, uniós támogatással. A beruházó, a Transz-Depar Kft. a korábban felhúzott szállodája mellett alakította ki 24 ezer négyzetméteren a „különleges teherszállítmányok” őrzött parkolóhelyét. Az újság azt is írta, hogy Ujvári László polgármester egyeztetett Suleyman Tasci ügyvezetővel, és „sokat dolgoztak együtt a szálloda megépítésének ügyében, amiben nagy feladatot jelentett a környezetvédelmi szakhatóságok engedélyeinek megszerzése”. A parkolót 2023. december 15-én avatták a tulajdonosok, Suleyman Tasci és Osman Tasci, valamint Ujvári László balástyai és Nagy Sándor kisteleki polgármesterek.

A hotel és a parkoló szomszédja a 71 hektáros Őszeszéki-tó. Egy ideig horgásztóként funkcionált, illetve télen Szegedről is jártak oda korcsolyázni. Szikes terület, védett növény- és állatvilággal, előfordul itt gyíkpohár, ragyás futrinka, dunai gőte, hamvas rétihéja és fehérszárnyú szerkő. A tó nemrég kiszáradt. Ha van benne víz, vöröses színű, ami természetes jelenség. Most épp van benne, de sűrű, széles nádsáv veszi körbe.

Az újonnan épült kamionparkoló mellett murvás, majd sima föld­út vezet a nádas szélén egy kilátóhoz. Körben van eldobált szemét, és a kilátóhoz épült esőbeálló falára valaki azt írta, „fuck you imigrant rats!” A víztükröt megközelíteni sem lehet, nemhogy horgászni, de ezt biztosan nem bánják az itt fészkelő, pihenő madarak. Az út jobb oldalán a kft. területét fogja körbe a fémkerítés. Benn futóláncra kötött kaukázusi medveölő kutyák őrködnek. A tónak a Balástya felőli partján nem vezet semmilyen út. Tanyák sorakoznak.

Rémtörténet

Az itteni tulajdonosok a kárpótlás idején szereztek birtokot. Mivel ez Natura 2000-es terület, a földművelésnek szigorú szabályai vannak. Előfordult, hogy egy gazdát, aki egy héttel a megszabott idő előtt kaszálta le a füvet, nagyon megbüntettek – ezt a balástyai Nagy Huszein Tibor írta a Facebookon. Azt érzékeltette ezzel, abszurd, hogy a gazdákat rá lehet szorítani a természet védelmére, miközben a pöfögő, hangoskodó kamionok parkolója megépülhetett. A polgármestert tartja a történtek fő felelősének.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk