Nem kötelező az egyházi kézben lévő gyermekvédelmi intézmények vezetőinek a pszichológiai alkalmassági vizsgálat

  • narancs.hu
  • 2024. március 4.

Belpol

A közzétett módosítás ugyanis csak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, vagyis az csak a közalkalmazottakra érvényes.

Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a pszichológiai alkalmassági vizsgálatról szóló új kormányrendelet

mondta elNépszavának a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete elnöke, Meleg Sándor.

A közzétett módosítás ugyanis csak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így az csak a közalkalmazottakra érvényes. És bár a törvény rendelkezése alapján az intézkedést ki lehetne terjeszteni a nem állami szektorra is, ez végül nem történt meg.

Tavaly nyári adatok szerint a gyermekotthonok 82 százaléka áll az állami fenntartású Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) ellenőrzése alatt, míg 17 százalék egyházi, egy százalék pedig egyéb nem állami fenntartású szervezet kezében van.

Ám érdekes a helyzet, ha a nevelőszülői hálózat kerül górcső alá, ugyanis a kormányrendelet e téren is előírná a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot a nevelőszülői hálózatot működtető intézmények vezetői számára, csakhogy jelen állás szerint nincs, aki letegye azt, mivel a nevelőszülői hálózatnál az egyházi, illetve egyházi kötődésű civil fenntartókhoz tartozik a férőhelyek 98,6 százaléka, állami működtetésű nincs is.

Így Rétvári Bence csütörtöki, harciasnak tűnő bejelentése, mely során még minden gyermekotthon vezetője és vezetőhelyettese számára ígérte be az alkalmassági vizsgát, aligha jelent bármit.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete elnöke azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos látni, a bicskei nevelőotthonban történtek jelentős kivételt képeznek abban a tekintetben, hogy az intézményen belüli gyermekbántalmazások és abúzusok jelentős részét jellemzően nem az igazgatók követik el.

Mint ismert, a kormánypárt érdeklődése a propagandán túl azt követően szegeződött a gyermekvédelemre, hogy Novák Katalin volt államfő és Varga Judit belebuktak abba, hogy érvényre juttatták a bicskei nevelőotthon igazgatóhelyettesének kegyelmi kérvényét, így K. Endre, akit azért ítélték jogerősen szabadságvesztésre, mert kényszerítette az intézmény lakóit arra, hogy vonják vissza a pedofil igazgató, Vásárhelyi János ellen tett terhelő vallomásaikat, szabadon távozhatott a börtönből.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk