Nem szerepel együtt a szavazólapon Karácsony és Márki-Zay

  • narancs.hu
  • 2021. október 5.

Belpol

A Telex úgy tudja, már nyomdában vannak a szavazólapok.

Hivatalosan nem tud együtt indulni Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában – erről számolt be a Telex.

A portál információi szerint a szavazólapok kedd reggel mentek el a nyomdába, amelyen a jelöltek az alábbi sorrendben vannak feltüntetve:

  1. Dobrev Klára
  2. Márki-Zay Péter
  3. Karácsony Gergely

Ez azt jelenti, hogy  Karácsonynak és Márki-Zaynak nem maradt más lehetősége a – legalább nem hivatalos – közös indulásra, mint hogy valamelyikük visszalép a másik javára.

A hírportál cikke szerint egyébként Karácsony vagy Márki-Zay visszalépése esetén is mindkettejük neve szerepel majd a szavazólapon. Amelyikük végül nem indul, annak a nevét kézzel fogják lehúzni, ahogyan az első fordulós, utolsó perces visszalépések esetén is tették.

Hiába kérte a két jelölt azt, hogy egymás mellett szerepelhessenek a szavazólapon, az OEVB ezek szerint nem fogadta el a módosítási kérelmet. A javaslat egyébként nagy vihart kavart az ellenzék berkein belül is. Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke kijelentette, hogy semmiképp nem támogatná a két jelölt együttes indulását és a szabályok menet közbeni módosítását, de elégedetlenségét fejezte ki Jakab Péter is

Előzőleg, hétfőn este az ATV Egyenes beszéd című műsorában az első forduló győztese, Dobrev Klára is bírálta Karácsonyék javaslatát. A DK miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, a közös indulást „kicsit zavaros javaslatnak” érzi, szerinte ezt még nem gondolták teljesen végig. Mint hozzáfűzte, nem lehet megtenni a szavazókkal, hogy ne tudják, pontosan kire is szavaznak. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk