Nem szerepel együtt a szavazólapon Karácsony és Márki-Zay

  • narancs.hu
  • 2021. október 5.

Belpol

A Telex úgy tudja, már nyomdában vannak a szavazólapok.

Hivatalosan nem tud együtt indulni Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában – erről számolt be a Telex.

A portál információi szerint a szavazólapok kedd reggel mentek el a nyomdába, amelyen a jelöltek az alábbi sorrendben vannak feltüntetve:

  1. Dobrev Klára
  2. Márki-Zay Péter
  3. Karácsony Gergely

Ez azt jelenti, hogy  Karácsonynak és Márki-Zaynak nem maradt más lehetősége a – legalább nem hivatalos – közös indulásra, mint hogy valamelyikük visszalép a másik javára.

A hírportál cikke szerint egyébként Karácsony vagy Márki-Zay visszalépése esetén is mindkettejük neve szerepel majd a szavazólapon. Amelyikük végül nem indul, annak a nevét kézzel fogják lehúzni, ahogyan az első fordulós, utolsó perces visszalépések esetén is tették.

Hiába kérte a két jelölt azt, hogy egymás mellett szerepelhessenek a szavazólapon, az OEVB ezek szerint nem fogadta el a módosítási kérelmet. A javaslat egyébként nagy vihart kavart az ellenzék berkein belül is. Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke kijelentette, hogy semmiképp nem támogatná a két jelölt együttes indulását és a szabályok menet közbeni módosítását, de elégedetlenségét fejezte ki Jakab Péter is

Előzőleg, hétfőn este az ATV Egyenes beszéd című műsorában az első forduló győztese, Dobrev Klára is bírálta Karácsonyék javaslatát. A DK miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, a közös indulást „kicsit zavaros javaslatnak” érzi, szerinte ezt még nem gondolták teljesen végig. Mint hozzáfűzte, nem lehet megtenni a szavazókkal, hogy ne tudják, pontosan kire is szavaznak. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.