Nem tetszik az olasz püspököknek a homofóbia elleni törvény

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 10.

Belpol

A hagyományos családmodell támogatóit féltik.

Mély aggodalmát fejezte ki a baloldali olasz kormány által tervezett homofóbiaellenes törvény miatt az olasz püspöki kar (Cei), szerdai közleményük szerint a jogszabály a diszkrimináció szankcionálása helyett a hagyományos családmodell támogatóit sújthatja.

Az olasz püspöki kar úgy véli, a képviselőház igazságügyi bizottságában elfogadás előtt álló tervezetre nincs szükség, mivel a hatályos jogszabályok is megfelelő védelmet biztosítanak mindenfajta erőszak és üldözési forma megelőzésére és megfékezésére.

Kiemelték, a törvénytervezet veszélyes utat nyit, mert a "diszkrimináció szankcionálása helyett a jogos véleményalkotást sújtaná". Ezt mutatja a más országokban bevezetett homofóbiaellenes jogszabályok tapasztalata - írták.

Példaként említették, hogy a szóban forgó törvény értelmezése szerint az, aki úgy gondolja, hogy a családot egy apa és egy anya alkotja, mások véleményét sérti ezzel. A Cei a jogszabály helyett "komoly megelőzést" szorgalmazott az érintett személyeket érő bármilyen sértéssel vagy támadással szemben.

Francesca Businarolo, a parlamenti igazságügyi bizottság elnöke, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa meglepetésnek nevezte az olasz püspöki kar közleményét. Úgy vélte, hogy ha a püspökök megfelelőnek tartják a jelenlegi jogi védelmet, akkor nincsenek tisztában a "diszkrimináció kemény valóságával".

A törvényjavaslatot benyújtó, demokrata párti (PD) Alessandro Zan hangsúlyozta, Olaszország az utolsók között van az LMBT, vagyis a leszbikusok, melegek, biszexuálisak és transzneműek társadalmi elismertségét illetően. Hozzátette, hogy a készülő törvény azoknak akar erősített védelmet nyújtani, akiket szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk miatt támadnak.

Figyelmébe ajánljuk