Szigorít a kormány a feltételes szabadlábra helyezés szabályain

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 10.

Belpol

A győri kettős gyermekgyilkosság után.

Az erőszak elleni zéró tolerancia jegyében az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot nyújtott be kedden az Országgyűlésnek a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról. A javaslat célja, hogy az emberi élet szándékos kioltásával járó bűncselekmények miatt határozott tartamú szabadságvesztésre ítéltek esetében  kizárja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek szerdán.

A hozzátartozók védelme érdekében a törvényjavaslat további szigorítást is bevezet, és a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén is a feltételes szabadságra bocsátás kizárásáról rendelkezik.

Varga Judit kiemelte: a kisebb tárgyi súlyú cselekményeknél is szükséges a szigorítás, ezért a javaslat a szabadságvesztés felfüggesztése esetén is előírja a pártfogó felügyelet és az áldozatoktól történő távoltartás elrendelésének kötelezettségét.

A törvényjavaslattal a kormány célja az, hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eseteket megelőzze.

Egy győri férfi még decemberben verte agyon két gyermekét, majd magával is végzett. A férfi korábban azért ült börtönben, mert egy kalapáccsal felesége életére tört, de feltételesen a teljes büntetés letelte előtt szabadon bocsátották.

Orbán Viktor év eleji sajtótájékoztatóján a gyöngyöspatai romák szegregációja miatt megítélt kártérítés és a "börtönbiznisz" mellett a győri ügyről is azt mondta, hogy "sérti az emberek igazságérzetét." A másik oldalról kriminológusok és büntetőjogi szakértők amellett érvelnek, hogy a feltételes szabadon bocsátás teljes kizárása megnehezítheti a bűnelkövetők reintegrációját, illetve a börtönben is kevésbé lesznek motiváltak az együttműködésre.

Neked ajánljuk