Az Európai Bizottság alelnöke szerint fake news, amit a nemzeti konzultáció egyik kérdésében állít a kormány

  • narancs.hu
  • 2020. június 10.

Belpol

Nem igaz, hogy migránsokat akarnak kényszeríteni Magyarországra - mondta Vera Jourová.

Fake news, nem igaz - így reagált a legújabb nemzeti konzultáció egyik kérdésében sugalltakra Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke egy az álhírek elleni küzdelemről tartott sajtótájékoztatón - szúrta ki a hvg.hu.

Jourovát arról kérdezték, tényleg az alkotmány megváltoztatására akarják-e kényszeríteni a magyar kormányt, illetve arra, hogy migránsokat fogadjon be.

A legújabb konzultáció 13. kérdésében a kormány azt írja "Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó szabályait."

Bár nem részletezik, mire utalnak, valószínűleg arról van szó, hogy a Bizottság tavaly nyáron bírósági szakaszba léptette a magyar menekültügyi szabályozással kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárását. Az ezt bejelentő közleményben valóban hivatkoznak a hetedik alkotmánymódosításra is, amely megágyazott a Szerbia felől érkezők kérelmét automatikusan elfogadhatatlannak minősítő gyakorlatnak.

(Leadkép: Vera Jourová, fotó: Dati Bendo - EC Audiovisual Service)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?