Nem tudjuk meg, miért kell diplomata útlevél a Fidesz sörösének

  • narancs.hu
  • 2020. május 14.

Belpol

A Tiltott Csíki Sör kalandos életű gyártójával kapcsolatban hallgatásba burkolózik a külügy.

A 444 szúrta ki, hogy Bencsik János, a Jobbikból nemrég megpattant független országgyűlési képviselő rákérdezett a Parlamentben, miért is van diplomata útlevele a Fidesz-barát sörfőzőnek. A kérdésre a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, és egyben Szijjártó Péter jobbkeze, Magyar Levente csupán annyit válaszolt: „A diplomáciai útlevelekkel kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztérium minden esetben a törvényi előírásoknak megfelelően jár el.”

Múlt héten számoltunk be róla, hogy a kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező Lénárd András, a Tiltott Csíki Sört gyártó székelyföldi cég vezetőjének egyik érdekeltsége 1,7 milliárd forintnyi magyar állami támogatást kap, hogy felépítsen egy „sörkorcsolya-gyárat” (bármit jelentsen is ez) Székelyföldön, a már meglévő sörgyára mellé.

De a Magyar Hang portréjából csupa csemege derült ki a sörgyártó kalandos életéről. Például az, hogy diplomata útlevelet is szerzett magának tavaly. Erre azért lehetett szüksége, mert 2001-ben elfogta az amerikai rendőrség, amikor három nőt próbált átcsempészni az amerikai-kanadai határon. Ekkor 50 ezer dolláros óvadék fejében engedte csak a bíróság, hogy szabadlábon védekezzen. A Fidesz-barát sörgyártó ezt követően elmenekült az amerikai igazságszolgáltatás elől. A lap ezen kívül említi azt is, hogy Lénárd lehetett a felbújtója egy betörésnek a Csíki Sör magyarországi cégének Bajcsy-Zsilinszky úti irodájában.

Figyelmébe ajánljuk