Rémhírterjesztés: Pestszentlőrinc polgármestere feljelenti a Lokált

  • narancs.hu
  • 2020. május 14.

Belpol

Az ingyenesen terjesztett bulvár propagandalap azzal vádolta a DK-s polgármestert, hogy „fertőzésbe kergeti” az időseket.

„Fertőzésbe kergeti az időseket Szaniszló?” Ezzel a címmel írt a Lokál cikket arról, hogy Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc DK-s polgármestere még április 22-én elrendelte, hogy a kerületi piacokat reggel 6 és 9 óra között látogathassák a 65 év felettiek.

A hvg.hu beszámolója szerint a bulvárlap szerint a polgármester veszélynek tette ki az időseket azzal, hogy átütemezte azt az időszakot, amelyben az idősek piacra járhatnak – a kormány ugyanis a 9 és 12 óra közötti idősávot jelölte ki nekik.

Szaniszló most közleményben jelentette be, hogy feljelenti a Lokált tömeges rémhírterjesztés miatt. Azt is hozzátette, kíváncsian várja, hogy a rendőrség „mikor fog hajnalban megjelenni a Fidesz érdekeit szolgáló rémhírgyár főszerkesztőjének lakásánál”.

Előzmény

Szerdán a Narancs.hu számolt be arról, hogy gyulai otthonából rémhírterjesztés gyanúja miatt előállították Csóka-Szűcs Jánost, a helyi Kossuth Kör elnökét, a Momentum tagját. Az egykori Fidesz-tag erődemonstrációnak tartja a nála tartott házkutatást és rendőrségi jegyzőkönyvbe mondta, politikai megfélemlítés részeként értékeli a történteket.

Erről vallott a Narancsnak adott interjújában is, ahol azt mondta: „Nagyon meglepő és váratlan!”  – mármint, hogy reggel rendőrök kopogtak nála. Majd hozzátette: „Még akkor is, ha a családban korábban már beszélgettünk arról, hogy ilyen ritkán előfordult a múlt század nyolcvanas éveiben, a hetvenes években valamivel gyakrabban, azelőtt pedig rendszeres volt. Személyes élményem nincs róla, de a családi legenda megőrizte, hogy nagyapámat a Rákosi-korszakban otthonából vitte el a rendőrség, hasonló okok miatt, mint most engem. Velem egyszer fordult elő, hogy előállítottak: 1987-ben, amikor a gyulai Petőfi-szobornál március 15-én emlékezni akartunk 1848-49 hőseire.”

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?