Nem volt hajlandó leközölni az MTI a Filmkritikusok Díjának meghívóját

  • narancs.hu
  • 2019. január 30.

Belpol

Nem mozgósíthat senki semmilyen részvételre - válaszolták.

A Magyar Filmkritikusok Díjának idei átadója február 1-jén, pénteken lesz, az erre vonatkozó híradást és meghívót azonban az MTI nem volt hajlandó leközölni - írja a Magyar Hang.

Az évtizedes múltra visszatekintő díjat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), illetve a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus-szakosztálya adja át minden évben, hagyományosan Vörösmarty úti Sajtóházban. Ahogy írák tavaly még Andy Vajna is részt vett az átadón, amikor (többek között) a Testről és lélekről-t, az Aurora Borealis-t és az 1945-t díjazták.

Az MTI Országos Sajtószolgálata azonban idén nem találta leközölhetőnek az esemény sajtómeghívóját. Mindezt arra hivatkozva, hogy a szöveg az OS Szabályzatának 14.8 és 14.9 pontjaiba ütközik. A hivatkozott szabálypontok szerint nem jelenhet meg olyan közlemény, amely  "konkrét politikai akcióra, tüntetésen, vagy bármely rendezvényen történő részvételre, illetve adománygyűjtésre, bojkottra” mozgósít, sőt: „nem szerepelhet benne a tervezett gyűlés, demonstráció illetve bármilyen rendezvény helyszíne, időpontja.”

Ennek ellenére például tavaly márciusban a a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány simán megjelentetthette az MTI-n az alábbi szövegét: „A választó polgárok, szellemi honvédők egyre erősödő akaratát tiszteletben tartva a CÖF-CÖKA március 15-én ismét Békemenetet szervez. Magyarország szuverenitását kívülről támadók és a helyeslő belföldi ellenzékieknek békés demonstrációval jelezzük a magyar emberek többségi állásfoglalását” - idézik.

A MÚOSZ által leközölni vágyott meghívó szövegében ez állt:

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztálya tisztelettel meghívja Önt a
Magyar Filmkritikus Díj –­ 2019 ünnepélyes díjátadására 2019. február 1. péntek 15.00 órára
Sajtóház, Rát-Táncsics terem (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A)

Program:
Köszöntőt mond:
Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke
A
Magyar Filmkritikus Díj –­ 2019 díjainak átadása 
Átadja:
Báron György, a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztályának elnöke

Figyelmébe ajánljuk