Nemcsak drágul, de legalább két évet csúszik a Matolcsy-egyetem

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. szeptember 5.

Belpol

És még legalább négyet szeretnének felhúzni. Mikorra??

Még augusztusban járta körbe a sajtót – a 24.hu szúrta ki –, hogy 1,1 milliárd forinttal drágul a kecskeméti Matolcsy-egyetem I. ütemének összköltsége. Amely így 13,1 milliárd forint lesz, de megjegyeznénk, hogy ha az összes idetervezett épületet felhúzzák, az – korábbi becslésünk alapján – 40-50 milliárd forintnyi közpénz is lehet.

A tervezett összeg megemelkedése mellett még egy fontos mozzanata volt a koordináló cég, a KEDO Zrt. augusztusi közleményének, ám az nem kapott különösebb figyelmet.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Ez pedig a határidő, amely 2019 júliusára változott.

Nézzük végig az első ígéreteket, aztán azt, hogy állunk jelenleg az időponttal:

– 2017. őszére készül el (MTI):

„Az MNB által létrehozott Athéné Domus Mentis Alapítvány finanszírozásával, mintegy 15 milliárd forintos beruházással épülő, 30 ezer négyzetméter alapterületű, 1500 hallgatót befogadó, 6 épületből álló campus 2017 őszére készül el” – olvashatjuk a 2015-ös alapkőletételnél készült tudósításban.

– 2018 tavaszára (uni-neumann.hu):

„A város komplex fejlesztési tervével összhangban, 2018 tavaszára a Gazdaságtudományi Karnak is helyet adó, új Campus komplexummal bővül a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem.”

– 2018 nyarára (Lokál):

„Megkezdődik Kecskemét eddigi legnagyobb felsőoktatási projektje: a Pallasz Athéné Egyetem új campusának oktatási épülete 2018 nyarán készül el.”

– 2018 szeptemberére (MTI):

„Az egyetem épületegyüttesét a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében várhatóan 2018 szeptemberében adják át.”

– 2019 nyarára (Kedo Zrt.):

a „meghosszabbodott kivitelezési idő végén, 2019 június 15-én nemcsak a Z, hanem már az új Alfa generáció felnövő tagjainak is minden igényét kielégítő oktatási épület kerül átadásra”.

Utóbbi közleménynek nemcsak az itt idézet mondatai lehengerlőek, de maga az indoklás is, amelyből csak azt nem tudtuk megfejteni, hogy pontosan mi áll a csúszás mögött: „A Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. 2018. augusztus 8-án írta alá a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel fennálló vállalkozási szerződésének módosítását. A módosítást több hónapos műszaki egyeztetés előzte meg, melynek célja a kecskeméti campus jelenlegi ütemben elkészülő oktatási épületének gazdaságos, hosszútávú üzemeltetésének legjobban megfelelő megoldások kialakítása volt. Az eredeti szerződésben a vállalkozó az építéssel egyidejű kiviteli tervezésre szerződött, így most volt lehetőség a belsőépítészeti, energetikai és oktatástechnológiához kapcsolódó területek pontosítására.”

false

 

Fotó: MTI

Mindennek nemcsak önmagában van jelentősége, de azért is, mert további, legalább négy épületet is terveztek Kecskemétre, amelyek elkészülésének határidejét jelenleg igencsak nehéz megjósolni a folyamatos csúszás miatt.

Ismerve Matolcsy György 8-as számtól való félelmét, talán nincs is a jegybankelnök ellenére a csúszás, hiszen a 2019-es évszám szerencsésebb, mint a 2018-as.

Amikor tavasszal a helyszínen jártunk, így állt az építkezés:

Lenyűgöző légifelvétel: 70 másodpercnyi lényeg a közpénzmilliárdokból épülő Matolcsy-egyetemről

A friss Magyar Narancsban részletesen olvashat arról, milyen körülmények között, mennyi pénzből jött létre Kecskeméten a szemérmesen csak Neumann Jánosról elnevezett Matolcsy-egyetem. A videót készítette: Németh Dániel

Persze az is előfordulhat, hogy valami más miatt nem lehet 2018-ban megnyitni a Matolcsy-egyetemet. Hiszen ez az évszám épp 8-asra végződik...

Figyelmébe ajánljuk