Nemzeti irodalmi erőközponttá alakítanák a Petőfi Irodalmi Múzeumot

  • narancs.hu
  • 2019. május 7.

Belpol

Nemzeti újságíróképző, PIM-ökoszisztéma, új irodalmi erőközpont. Tervezgetnek Orbán kultúrpolitikusai.

A Hvg.hu közölt részleteket egy birtokukba jutott előterjesztésből, ami a Petofi Irodalmi Múzeum (PIM) fejlesztési koncepcióját tartalmazza.

A dokumentum a korábban belső századvéges körhöz tartozó, Habony ügyintézőjeként emlegetett új PIM-vezető, Demeter Szilárd igazgatói pályázatának kibővített változtatának tűnik: Demeter már akkor leírta, hogy a PIM-nek "politizálnia kell és bele kell állnia az európai és magyar értékek védelmébe".

Birodalmi erőközpont

Most ezt fejelték meg a többek között Kásler Miklós által is jóváhagyott előterjesztésben azzal, hogy nemzeti jelentőségű irodalmi erőközpontról írnak, konkrétan Orbán „új korszak kell a magyar kultúrában“ állítására hivatkozva.

Cserébe pénz és paripa is kerül: duplázódik a költségvetés, a 2019-es 2,9 milliárdos költségvetéshez képest 2020-ban 6,1 milliárd forintot fordítanának az új célok megvalósítására.

Demeter Szilárd, a PIM igazgatója

Demeter Szilárd, a PIM igazgatója

Fotó: MTI

A dokumentum szerint „a mai nyugati kultúrában a PIM már pusztán létezése okán politikai állásfoglalásnak számít“, a kormány szerint viszont létezik „magyar nemzeti kultúra.“

Mindehhez össze kell vonni a kultúrpolitikai kormányzati célokat és feladatokat — a PIM lehetne az "utolsó lépcsőfok a Magyar Művészeti Akadémia-tagság előtt".

Médiaipari tehetséggondozás

Az Orbán János Dénes féle íróakadémia a PIM égisze alatt bővülhet ki „jól felkészült, tájékozódni és elvonatkoztatni tudó, kritikus gondolkodású, felelősségteljes, a magyar érdekeket szem előtt tartó újságírók" képzésével, „akik képesek lesznek alakítani, ezáltal jobbá tenni a világot”.

Ezt az előterjesztésben úgy hívják, hogy „médiaipari gyakorlatorientált tehetséggondozási rendszer“, és részt vennének benne  „különféle médiavállalkozások tulajdonosai és vezetői”.

A leendő erőközpont központja

A leendő erőközpont központja

Fotó: MTI

Kötelező felolvasás az ökoszisztémában

A terv szerint a Móricz-, Babits- és Örkény-díjat elnyerő íróknak kötelező lenne havonta vagy kéthavonta fellépni a PIM-ben. A díjak pályáztatását is elvennék a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-től. A díjakat kibővítenék, jöhet a 40-60 év közöttieknek a Móricz senior, Babits senior, Örkény senior”, szintén kötelező PIM-es rendezvényrészvétellel.

A PIM-székházban ötvöznék „a XX. század eleji kávéházi kultúrát, a »kockás abroszos« vendéglőt a manapság divatozó »co-working irodákkal«”, itt tartanák szerkesztőségi üléseiket különféle folyóiratok, sőt visszahoznák a kávéért kézirattal fizetek gyakorlatát is.

Mindehhez a Károlyi-palota korábban forráshiány miatt elakadt ingatfejlesztési terveit aktualizálnák, a cél a „PIM-ökosztisztéma“ létrehozása.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?