Népszava: Hatalmi versengés folyik Varga Judit és Szijjártó Péter között

  • narancs.hu
  • 2021. október 19.

Belpol

Ez derül ki a külképviseleteknek küldött levelezéseikből.

Varga Judit és Szijjártó Péter is különféle utasításokkal bombázza a külképviseleteket. Előbb Varga Judit tárcája kért rálátást a diplomáciai üzenetekre, majd Szijjártó Péterék vétózták a tervet - írja a Népszava.

A lap a birtokukba került több tucat magyar külképviseletnek küldött levelezés alapján állítja, hogy érdekes játszma zajlik a kormányban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter között.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós ügyekért felelős államtitkára  ugyanis még szeptemberben körlevélben kért 36 európai nagykövetséget, valamint a washingtoni, ankarai, pekingi, tokiói, moszkvai és a New York-i ENSZ külképviseletet,  hogy a jövőben valamennyi általuk küldött diplomáciai táviratot küldjék el neki és közvetlen kollégáinak is az államtitkárságon. Mindezt azonban nem egyeztették a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM), ennek következményeként Szijjártó Péterék két nappal az ominózus levél után új körlevelet küldtek, amelyben arra kérik a külképviseleteket, hogy az IM államtitkárának kérését tekintsék tárgytalannak, a táviratok címzése maradjon a korábbi rendben.

A Népszava hangsúlyozza, az ügy nem a táviratok tartalma miatt érdekes, ezek a levelek legtöbbször ugyanis egyáltalán nem tartalmaznak olyan titkos vagy érzékeny információkat, amelyek ne lehetne megismerni bárkinek, vag akár egy másik államtitkárnak.  Sokkal inkább érdekesek a levelezések mögött álló szándékok, amelyek a cikk szerint azt mutatják:

"klasszikus hatásköri villongásról van szó a két minisztérium, pontosabban a két miniszter között".

A Népszava szerint ezt a két miniszter közelében álló forrásaik is megerősítették.  Ezt mutatja za is, hogy a KKM-nek egyre kevesebb a köze az uniós ügyekhez, Varga Juditot viszont kifejezetten érdekli az unió. Egy a lapnak nyilatkozó, Varga Juditot ismerő forrás úgy nyilatkozott: "róla már az elején látszott, hogy képletesen szólva második hadügyminiszterként érkezett a kormányba, nem fél bárkivel konfliktusba keveredni”. Hozzáteszik, hgy Szijjártó Péter is hasonló alkat, így számítani lehetett a kormány két feltörekvő tagja közötti konfliktusra.

A lap emlékeztet: ez a helyzet nagyon is illik Orbán Viktor köreibe, akiről közismert, hogy szeret olyan helyzeteket teremteni beosztottai számára, amiben azok egymással versenyeznek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?