Népszava: hét hete nincs gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás Szegeden

  • narancs.hu
  • 2024. június 3.

Belpol

Több mint 200 tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

Gyakorlatilag hét hete nincs gyermeksebészeti, valamint traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – írja a Népszava. A lap szerint a műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermekeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatják.

Az elmúlt időszakban több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozatában eredetileg négynapos ellátási szünetről volt szó, ami alatt a Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti klinikáját visszaköltöztethetik a korábbi helyére. A költözés előzménye, hogy Szegednek 4,3 milliárd forint jutott volna egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére egy 2016-ban kiírt csaknem 19 milliárd forintos uniós pályázatból. A projekt 2023-ban lezárult, ám – az Átlátszó tavaly júniusi cikke szerint – az SZTE-n még ekkor is abban bíztak, hogy a hét éve megítélt uniós forrásból elindulhat a gyermek-SBO építése. A remélt építkezés miatt kellett a még 1925-ben épült, már kissé romos klinikájukról ideiglenesen elköltözniük a gyermeksebészeknek az Fül-Orr-Gégészeti Klinika új épületébe, ahol április elejéig használhattak egy műtőt.

A gyermeksebészeti klinika mintegy 50 munkatársa egy évig dolgozott az fül-orr-gégészeti klinika kölcsön helyiségeiben, majd április elején arról értesítették őket, hogy egy tisztasági festés után a hónap közepén visszaköltöznek a korábbi helyükre. Az egy évvel ezelőtti kiköltözéssel azonban a régi épületben működő műtőnek a korábbi szakhatósági engedélye is érvényét veszítette.

Itt korábban körülbelül 60 négyzetméteren, egy légtérben, párhuzamosan két műtőasztalon zajlott az ellátás.

A visszaköltözéssel a műtő megnyitásához új engedélyre lett volna szükség, csakhogy a tisztasági festésen és a padozat újra burkolásán kívül lényegi fejlesztés nem történt, ezért a műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak. Az NNGYK hiánypótlást írt elő, a lap értesülései szerint a feltételek között volt például a műtő sterillevegő-rendszerének kialakítása is, mivel eddig a szellőztetés is egyszerű ablaknyitással történt. Amíg az NNGYK feltételeinek nem tudnak eleget tenni, nem lehet műteni a helyiségben.

A Népszava azon kérdésére, hogy szabtak-e valamilyen határidőt a SZTE-nek a probléma megoldására, az NNGYK csak annyit közölt: „Egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul. A Szegedi Tudományegyetem Dr. Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a gyermektraumatológiai ellátást továbbra is a gyermeksebészet és traumatológia látja el.” A lap más forrásokból viszont úgy értesült, hogy a műtéti ellátás a szegedi gyermekklinikán továbbra sem biztosított.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk