Népszava: összeollózott, propagandisztikus anyag a déli határról szóló titkosszolgálati jelentés

  • narancs.hu
  • 2023. november 6.

Belpol

Nemzetbiztonsági szakértők megkérdőjelezik az anyagot.

Ugyanolyan összeollózott, propagandisztikus anyag, mint amilyen az ellenzék Egyesült Államokból való finanszírozásáról szólt

így jellemezteNépszavának több nemzetbiztonsági szakember is azt a múlt héten nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentést, ami tálib titkosszolgálatot és terrorszervezeteket is emlegetett a magyar-szerb határon tapasztalt erőszakhullámmal kapcsolatban.

Mint ismert, a jelentést Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető javaslatára hozták nyilvánosságra

A szövegben szerepel az is, hogy a magyar-szerb határ déli oldalán a szerb rendőrség nem tudja megakadályozni az agresszív, embercsempész bandák jelenlétét, sőt, a titkosszolgálat szerint az ottani afgán embercsempészeket teljes operatív és pénzügyi irányítása alá vonta a tálib titkosszolgálat.

Ez a megállapítás azért számít nagyon durvának, mert az Orbán-kormány Szerbiát egyébként biztonságos országnak tartja, és erre hivatkozva toloncolja oda vissza a magyar belterületen elfogott menekülteket.

A lapnak a jelentésről véleményt mondó egyik nemzetbiztonsági forrás szerint

eleve nincs olyan, hogy egy titkosszolgálati értékelő-elemző anyagban feltételes módban fogalmazzanak", hiszen az legfeljebb hangulatkeltésre jó, valós döntéselőkészítésre aligha.

A tálib titkosszolgálat határmenti tevékenységével kapcsolatban is van szakértő, aki szkeptikus. Szerinte

ellentmondana minden szerb nemzeti érdeknek, hogy míg Bosznia-Hercegovina és Koszovó esetében foglalkoznak a Közel-Keletről érkező iszlamistákkal, addig épp a saját belterületükön engednének meg egy ilyen beavatkozást.

Főleg úgy, hogy emiatt lenullázódna Szerbia EU-csatlakozásra való alkalmassága, aminek épp a magyar kormány az egyik legnagyobb lobbistája.

A Népszava forrásai szerint az sem egyértelmű, hogy honnan jöhetett ilyen információ. Többen ugyanis megkérdőjelezik, hogy a Rogán Antal alá rendezett Nemzeti Információs Központnak olyan mélységi terrorfelderítési kapacitásai lennének, amik alkalmassá tennék egy ilyen feltételezés alátámasztására. De az is kétséges, hogy egy ilyen információt a szerb társszervek megosztanának, ha valós is lenne.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk