Menczer megmondja, mi árt a természetnek, mi nem

  • narancs.hu
  • 2023. november 5.

Belpol

A politikus ismét megnyilvánult keresztügyben, leszögezve, sosem akarta, hogy őt mindenki szeresse. 

Jobban tudja, mi árt a természetnek a Nagy-Szénáson, mi nem, mint a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója – ez derül ki Menczer Tamás országgyűlési képviselő, államtitkár Facebook-posztjából, amellyel a Narancs.hu-n is ismertetett keresztállítási ügyben nyilvánult meg.

A Nagy-Szénásra, amely fokozottan védett, Európa-diplomás terület, valakik korábban engedély nélkül keresztet állítottak. Azt idén augusztusban vandálok felgyújtották. Nagykovácsi KDNP-szervezete kezdeményezte, hogy állítsanak helyette újat. A településen működő egyik civil szervezet, a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület azonban – a nemzeti park állásfoglalására hivatkozva – kérte, ne adjon erre engedélyt az önkormányzat képviselő-testülete. A képviselők többsége azonban úgy döntött, ha a környezetvédelmi hatóság beleegyezik, akkor Nagykovácsi is.

A kiadott engedély miatt az egyesület pert indított a bíróságon.

Menczer Tamás ezek után egy hete videóüzenetben foglalt állást az ügyben, azt állítva, hogy az egyesület elnöke, Vojczek Judit és a nemzeti park igazgatója, Füri András cselekedete modernkori keresztényüldözés.

A pellengérre állított két ember ezt a minősítést visszautasította.

A cikk megírása előtt kérdéseket küldtünk Menczer Tamáshoz. Akkor nem reagált – most négy pontban foglalta össze, mit gondol a történtekről.

A politikus leszögezi, elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárkik, bárhol keresztet égessenek.

„Egyesek azt állítják, hogy »a Menczer a környezetvédők ellen harcol«. De ez nem igaz. Ugyanis, amit én szeretnék, az a legcsekélyebb veszéllyel sincs a természetre. Egyrészt nyilvánvaló, hogy a 20x20 cm-es alapra állítandó kereszt semmi veszélyt nem jelent a természetre. Másrészt ezen a hegyen eddig is állt egy kereszt. Eddig senki sem állította, hogy a kereszt miatt kipusztult a leánykökörcsin vagy az árlevelű len. Azt sem mondta senki, hogy a korábban ott álló, és augusztus végén felgyújtott kereszt veszélyeztette a fűrészlábú szöcskéket. Ha tehát a kereszt eddig sem jelentett veszélyt a természetre, a jövőben miért jelentene? Az én célom a korábbi állapot helyreállítása, ahol kereszt állt, ott álljon újra kereszt” – írja Menczer.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatójának válaszára, amelyben Füri András a természet templomát említi, így riposztozik:  „Tisztelettel felhívom a nagyhatalmú Igazgató úr figyelmét arra a talán nem elhanyagolható tényre, én még olyat nem hallottam, hogy a kereszt a templomot elcsúfítja…

Az én megítélésem szerint Igazgató úr döntéseivel és megnyilatkozásaival kizárólag alkalmatlanságát bizonyította.”

Menczer megállapítja, hogy a véleménye miatt őt most nem mindenki szereti, de ez nem zavarja, sőt, az zavarná kifejezetten, ha mindenki szeretné.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk