A Malackrumpli nevű tihanyi étterem tulajdonosa azt nyilatkozta az RTL Klubnak, hogy nettó 800 ezer forintért, valamint ingyen szállással és étkezéssel keresnek séfhelyettest a nyárra, de „nem nagyon csörög a telefon”.
A riportban arról is szó volt, hogy a felső-középkategóriás vendéglátásban Budapesten tavalyhoz képest már mintegy 40 százalékkal emelkedett az ételek ára.
A Balatonnál ugyan a forgalom már majdnem olyan, mint amilyen a koronavírus-járvány előtt volt, de föladja a leckét az éttermeknek az emelkedő alapanyagár és a munkaerőhiány.
A riport szerint az érem egyik oldala, hogy aki a Balatonnál a vendéglátásban dolgozik, az nagyon jól keres, annyit kér, amennyit nem szégyell – a másik oldala pedig, hogy napi 14 órákat kell dolgozni, heti hat napon át, olykor feketén, tűrni kell a vendégek szeszélyeit, miközben Nyugat-Európában sokkal korrektebb körülmények között sokkal jobban lehet keresni.
A Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint előfordulhat, hogy az éttermek egy része munkaerőhiány miatt nem is tud kinyitni a szezonban.