NHKV: Nincs lejárt tartozása a nemzeti hulladékgazdálkodási társaságnak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 17.

Belpol

A főváros állításai a cég szerint valótlanok.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) hétfőn kiadott közleménye szerint a cég időben kifizeti számláit, nincs lejárt tartozása, és visszautasítja Mártha Imrének, a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának állításait.

Mint írták, az elmúlt napokban mind a fővárosi vezetés, mind a BKM menedzsmentje „számos valótlan állítást” tett az NHKV Zrt. tevékenységével és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozásával kapcsolatban. Ezen kívül visszautasítják Mártha Imre azon kijelentéseit, amelyek szerint az NHKV „visszatartja a forrásokat, illetve tartozik számos cégnek.” A cég közleményében a BKM vezérigazgatójának HVG-nek adott nyilatkozatára reagált.

Az NHKV – mint az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására kijelölt gazdasági társaság – a közszolgáltatás finanszírozására vonatkozó feladatát a jogszabályoknak megfelelően látja el, a jogszabályban rögzített fizetési kötelezettségét valamennyi közszolgáltató felé fizetési határidőn belül teljesíti. Közölték,

az NHKV-nél nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatásidíj-számlája a fővárosi cégnek sem.

A közszolgáltatás finanszírozásában az NHKV Zrt. az elvégzett szolgáltatás után fizet, valamint tekintettel van a hulladékmennyiség változására is. Budapest – és minden közszolgáltató – esetében a finanszírozás mérhető és ellenőrizhető mennyiségi adatokra épül. Az adatszolgáltatások alapján megvizsgálták az október 6-án elektronikus úton érkezett két, a BKM által kiállított számlát, és megállapították, hogy mindkét követelés jogalap nélküli. Ezért ezeket a követeléseket mind jogalapjában, mind összegszerűségben visszautasította az NHKV, és a számlákat visszaküldte a fővárosi cégnek.

Az NHKV szerint, ha a BKM betartotta volna az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv (OHKT) előírásait, illetve „a környezettudatosságát hirdető főváros” mint tulajdonos ténylegesen szem előtt tartaná a körforgásos gazdálkodás célkitűzéseit, akkor 2021-re akár 700 millió forinttal több szolgáltatási díjat kaphatott volna a jogszabályok alapján.

Visszautasítják Mártha Imrének azt „a rágalmazás határát súroló kijelentését” is, hogy számos cég perelhetné az NHKV-t. Hangsúlyozták, nem volt olyan per ellenük, amely a finanszírozás jogszerűségét és az elszámolás módját vitatta volna. „A BKM vezérigazgatójának kijelentései kizárólag PR-fogásnak tekinthetők, ugyanakkor rendkívül károsak, mivel rombolják a közvélemény bizalmát és az ágazatban dolgozók elhivatottságát. Újra kérjük a BKM vezetését és a tulajdonos fővárost, hogy hamis állításokkal ne vezessék félre a közvéleményt és a hulladékgazdálkodásban dolgozó munkavállalókat!” – áll a közleményben.

Október 7-én Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy az NHKV a legutóbbi önkormányzati választás, 2019 vége óta nem fizeti ki az FKF-nek és jogutódjának a budapestiek által befizetett szemétdíjat. Karácsony akkor úgy fogalmazott: „Öt forintból egyet visszatartanak”, így körülbelül 15 milliárd forinttal tartoznak Budapestnek, miközben Tarlós István (Fidesz-KDNP) korábbi főpolgármester idején a teljes összeget átutalták a fővárosnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk