Nincs problémája a Magyarországon járőröző kínai rendőrökkel a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak

  • narancs.hu
  • 2024. április 3.

Belpol

Megérkezett a Szuverenitásvédelmi Hatóság válasza a DK kínai rendőrökkel kapcsolatos kérdésére.

A DK a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz fordult, miután kiderült, hogy az Orbán-kormány kínai rendőröket hoz Magyarországra. A párt arra kérte Lánczi Tamás hivatalát, hogy vizsgálja ki, mit keresnek egy idegen ország rendőrei a magyar utcákon. A nemzeti szuverenitást ugyanis biztosan nem szolgálja, hogy egy külföldi hatalom fegyveres testületének tagjai nemcsak bejöhetnek Magyarországra, hanem itt szolgálatot is teljesíthetnek – állítja a párt.

A Szuverenitásvédelmi Hatóság válaszában azt írta, hogy „a kínai és magyar rendőrök a jövőben a turisztikai főszezonban, csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával közösen látnak majd el szolgálatot”. Minderre szerintük az egyre nagyobb, Kínából érkező turistaforgalom miatt van szükség.

A DK szerint számos kérdést felvet az intézkedés: „Tudni akarjuk, hogy a Kínai Népköztársaság rendőrei milyen felhatalmazást kapnak? Mit tekint kiemelt turisztikai eseménynek a Hivatal Elnöke? Milyen adatokhoz férnek hozzá az ide vezényelt kínai rendőrök? Láthatják-e az itt élő kínai állampolgárok adatait, illetve magyar állampolgárok személyes adataihoz hozzáférhetnek-e? Milyen létszámú erőt vezényel Magyarországra Kína? Lesz e saját irodájuk, adminisztrációs rendszerük? Mennyi ideig tartózkodnak hazánkban az ideiglenesen ide vezényelt erők? Lesz-e fegyverük, ha igen, azt milyen esetekben használhatják? Milyen kényszerítő eszközt használhat egy kínai rendőr egy magyar állampolgár ellen Magyarországon?” – teszi fel a kérdéseket a DK közleménye.

Lánczi Tamás ennél sokkal absztraktabb problémákkal foglalkozik, például büntethetővé tenné a hazaárulást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk