Benyújtották a salátatörvényt: az igazságügyi miniszter bármikor belenézhet az ügyészségi iratokba

  • narancs.hu
  • 2024. április 3.

Belpol

Miközben épp attól hangos az ország, hogy egy miniszter kihúzatta a nevét nyomozati anyagokból.

Kedden este benyújtották azt a törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, amelynek értelmében „az igazságügyért felelős miniszter a bírói határozatok mellett ügyészségi határozatokat megismerhet annak érdekében, hogy a jogalkotásról szóló törvényből fakadó, a jogszabályok hatályosulásának vizsgálatával kapcsolatos feladatát hatékonyan elláthassa”.

Semjén Zsolt törvényjavaslata még egy sor paragrafust módosít, így „salátatörvénynek” nevezhető, de a szöveg az Igazságügyi Minisztériumban készült, az előadója maga Tuzson Bence miniszter lesz – írja a 444.hu.

Mindössze annyi korlátozás lenne az igazságügyi miniszter számára az ügyészségi adatok megismerésére, hogy csak végleges, jogorvoslattal már nem támadható határozatokat nézhetne meg és azokat is anonimizált formában.

Erről a javaslatról mi is írtunk korábban Vona Gábor posztja alapján, aki így kommentálta a módosítást: „Amíg az egész ország kiemelt figyelmét élvezi az a botrány, ami az ügyészség eddig is kérdéses hitelét teszi teljesen tönkre, a Fidesz-kormány nem késlekedik: az Igazságügyi Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátott egy olyan tervezetet, amely alapján az igazságügyi miniszter kénye-kedve szerint bármikor betekintést nyerhetne az ügyészség belső ügyirataiba.” 

A tervezetre Magyar Péter is reagált már:

„Mi a célja a kormánynak azzal a jogszabálytervezettel, amely alapján a jövőben az igazságügyi miniszter bármikor belenézhetne ügyészségi iratokba?”

– tette fel a kérdést felhívásában.

Azon a hangfelvételen, amit Magyar Péter bemutatott az ügyészségen, elég nyilvánvalóan elmondta Varga Judit, hogy korábban egy másik miniszter, Rogán Antal kihúzatta a nevét a Völner-Schadl-ügy nyomozati anyagából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk