NKA: Nem szűnt meg a Szépírók Társaságának támogatása, mert ilyen nem is volt

  • narancs.hu
  • 2023. november 2.

Belpol

Közleményük szerint visszautasítják, hogy egy szakmai döntést, politikai döntésnek kívánnak beállítani. 

„A Nemzeti Kulturális Alap nem szüntette meg a Szépírók Társaságának támogatását, mert ilyennel nem rendelkezett a Társaság” – reagált a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) az irodalmi szervezet héten megjelent közleményére. 

Az NKA szerint az alap projektek (rész)támogatását végzi. „Kifejezetten nem feladata és nincs is rá jogszabályi lehetősége, hogy bármely kulturális szervezet működési költségeit finanszírozza, a teljes támogatási igény biztosításával. A pályáztatást – kezdve a pályázati felhívások során alkalmazott kritériumrendszer megfogalmazásától a döntések meghozataláig bezárólag szakemberekből álló szakmai kollégium végzi”. 

Az NKA szerint Szépírók Társasága „sajnos nem először” a Szépirodalom Kollégiuma által hozott szakmai támogatási döntést politikai döntésnek kívánja beállítani, melyet az általa szervezett adománygyűjtő kampány akciói során kíván felhasználni. „Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk” – fogalmaznak a közleményben. 

„Az NKA-kollégiumában a szakmai szervezetek, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kulturális és Innovációs miniszter delegál 3-3 főt, tehát egy 9 fős szakemberekből álló kuratóriumról van szó, ahol a kurátorok többségi szavazással döntenek, ki-ki a maga szakmai belátása szerint és a maga felelősségére, a demokratikus rendszerek szokásjoga szerint. Jelen esetben elutasító döntés született úgy, hogy egyetlen tagnak sem volt kifogása és észrevétele a szavazati eredménnyel kapcsolatban. Az öt altémában meghirdetett felhívásra 187 db pályázat érkezett, amelyből 76 részesült támogatásban, 111-et elutasított a kuratórium. Ami a fellebbezést illeti, a pályázati eljárás során az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló Korm. rendelet vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően lehetséges jogorvoslati lehetőségként az eljárás minden fázisában, a hivatkozott jogszabály által meghatározott módon kifogást benyújtani, melynek feltételeit mind a felhívás, mind az elutasító levél tartalmazza” – írta az NKA közleményében. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk