Nő vezeti az MSZP listáját az EP-választásokon

  • narancs.hu
  • 2024. március 23.

Belpol

Budapest alpolgármestere kerül a szocialisták választási listájának első helyére.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes hivatalosan is az MSZP európai parlamenti listavezetőjévé vált a párt szombati kongresszusának döntése értelmében. Ezzel a szocialisták be is rúgták a kampányt, meghirdették programjukat is. Azt nem tudni, hogy Tüttő kimegy-e Brüsszelbe, vagy inkább megtartja a székét - már ha lesz lehetősége megtartani.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint az EP választás tétje az, sikerül-e visszaszorítani a szélsőjobboldali erőket itthon és Európában, valamint egy autoriter jobboldali rendszert csak baloldalról lehet leváltani. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke fontosnak tartotta elmondani, hogy az MSZP „kimaradt az ellenzéki testvérháborúból, a béke és a stabilitás szigete maradt az ellenzéki oldalon, a közös indulás érdekében pedig több mint 100 ezer ajánlást gyűjtött össze. A párt "nem üres orbánozással járja a vidéket, hanem a hétköznapi emberek gondjaira keresi a megoldást”.

 Megszólaltak szocialista polgármeseterek és jelöltek is, így egyebek mellett Györfi Mihály szolnoki polgármesterjelölt szerint „sikerült felépíteni a demokratikus erők szövetségét Szolnokon. Ez az a közösség, amiből az új, szabad Magyarország újra megszülethet majd”. Tóth József XIII. kerületi szocialista polgármester Angyalföld lakosságmegtartó képességére és a bérlakásépítési program sikerességére hívta fel a figyelmet. Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője, Zugló polgármestere azt mondta, „az orbáni rendszert két dolog tartja életben, az apátia és a széthúzás, majd Karácsony Gergelyt méltatta. A szombathelyi polgármester, Nemény András szerint egy polgármesternek mindig a közösségépítést kell szem előtt tartania. Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere szerint pedig az önkormányzatoknak nem szabad pártpolitikai csatatérré változnia, hanem közösen kell építeni a közösséget.  

A kongresszus záróbeszédében Tüttő Kata, az MSZP EP-listavezetője elmondta: „Olyan vezetőkre van szükség Európában, akik kiállnak a nők jogai és mindennapos küzdelmei mellett. Magyarországnak barátokat kell szerezni az unióban, és haza kell hozni az uniós forrásokat. Meg kell erősíteni az európai szociáldemokratákat, valamint erősebb Európára van szükség, amely nem több Brüsszelt jelent, hanem erősebb önkormányzatokat és helyi közösségeket”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk