NOlimpia-népszavazás: védjük meg az országot!

  • narancs.hu
  • 2017. január 10.

Belpol

Egy új civil csoport aláírásgyűjtést indított, hogy népszavazással akadályozzák meg a budapesti olimpiát és a vele járó anyagi káoszt.

A Momentum Mozgalom azért indította a NOlimpia kampányt, mert úgy gondoljuk, hogy 2024-ig fontosabb ügyekre kell költenünk adóforintjainkat, mint egy budapesti olimpia rendezése – olvasható a kampány Facebook-oldalán.

Az egyesület vezetője, Fekete-Győr András népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Fővárosi Választási Irodánál, a következő kérdéssel:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

A kérdést a Fővárosi Választási Bizottság december 7-én hitelesítette. A népszavazás kiírásához 138 ezer aláírásra van szükség.

Ezen az oldalon aktivistákat keresnek, akik segítenek a gyűjtésben. A felhívásban ez áll: „A kormány gőzerővel dolgozik a 2024-es olimpia megrendezésére irányuló pályázatán, ahelyett, hogy az egészségügy és az oktatás évről évre súlyosbodó válsága, vagy nyomorban élő honfitársaink lennének napirenden. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság feltételként szabja meg, hogy komoly társadalmi támogatottsága legyen az olimpiai pályázatoknak, de a magyar kormány ezt figyelmen kívül hagyja. Mutassuk meg a kormánynak, hogy ellenzékben és elnyomásban is össze tudunk fogni, és döntsünk mi a fővárosunk, illetve Magyarország jövőjéről!”

Korábban írtunk arról, hogy működő demokráciákban miért szavazzák le sorra az olimpiarendezési próbálkozásokat, és arról is, hogy egy népszavazás miért rengethetné meg a kormányt.

Az utóbbi 50 évben minden egyes olimpia túllépte

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.