Norvég Alap: újabb nyilatkozatot vétózott meg a magyar kormány

  • narancs.hu
  • 2022. június 13.

Belpol

A magyar kormány ismét keresztbe tehet a Norvég Alapról szóló megállapodásnak.

Csütörtökön kezdődnek a tárgyalások arról a megállapodásról az Európai Gazdasági Térséget (EGT) alkotó EU27-ek, valamint Liechtenstein, Izland és Norvégia között, amely rögzíti, hogy a három ország mennyi pénzt adjon az EU átlagos fejlettségi szintjétől elmaradó tagállamoknak (15 ilyen ország van) 2021-2027 között. Vagyis itt dől majd el többek között az is, hogy a Norvég Alapból mekkora támogatások érkezzenek Magyarországra.

A Népszava forrásaira hivatkozva azt írja, hogy Magyarország megakadályozott egy közös közleményt az északi országokkal folytatott együttműködésről. Ez már a második ilyen akciója volt a kormánynak, novemberben szintén nem sikerült a zárónyilatkozatot elfogadni. Ez volt az Orbán-kormány első visszavágása azért, mert nem sikerült megállapodnia Norvégiával a Norvég Alap kifizetéseiről és el is bukta a pénzt. Mint ismert, a vita abból fakadt, hogy Magyarország nem volt hajlandó elfogadni, hogy – ahogy eddig – a pályázat során a legtöbb pontszámot kapott Ökotárs Alapítvány kezelje a civileknek járó pénzeket, ami egyébként a teljes összeg (77 milliárd forint) körülbelül 5 százaléka.

A cikk szerint az érintett miniszterek évente kétszer üléseznek Brüsszelben, ahol az uniós tagállamokat az EU Tanács soros elnöksége képviseli. A legutóbbi találkozót idén május 23-án tartották, ezen megint nem sikerült közleményt elfogadni. A lap forrásai szerint a magyar kormány nevében eljáró diplomata ragaszkodott egy olyan megfogalmazáshoz, amely azt sugallta, hogy a norvégok megszegték a pénzügyi kötelezettségeiket. Ez a szövegváltozat viszont elfogadhatatlan volt a három ország számára, és mivel Magyarország nem tágított, megbukott a további konszenzuskeresés is.

Úgy tudni, az uniós illetékesek aggódnak, hogy a magyar kormány megpróbál akadályt gördíteni a konszenzus útjába, magával rántva a támogatásra váró többi országot. Nem kevés pénzről van szó, a legutóbbi pénzügyi cilkusban 2,8 milliárdot forintott fizetett Liechtenstein, Izland és Norvégia és ez az összeg várhatóan jóval magasabb lesz, ha sikerül megegyezni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?