Novák Katalin nem írja alá a magyar életmód védelméről szóló törvényt

  • narancs.hu
  • 2023. április 22.

Belpol

A törvény arra alkalmas, hogy a melegeket és transzneműeket jelentsenek fel. Az államfőnek kifogásai vannak. 

Április 11-én fogadta el az Országgyűlés a visszaéléseket bejelentő rendszerről szóló jogszabályt, amelynek értelmében be lehet panaszolni azokat a személyeket, akik például kétségbe vonják a házasság és a család szerepét, vagy a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát. Tehát a törvény a melegek, transzneműek feljelentésének alapjául szolgálhat a jövőben. 

A képviselők a múlt héten 118 igen, 23 nem és 24 tartózkodás mellett szavazták meg a jogszabályt. 

Ugyanakkor Novák Katalin köztársasági elnök péntek este levelet intézett Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, melyben kifejtette, hogy összességében miért nem ért egyet a tervezettel. Novák azt írja, tisztában van vele, hogy a törvény az uniós irányelv átültetését szolgálná, de véleménye szerint az eszközei joggal vitathatók, hiszen a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják – írja a 24.hu

„Az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentéseknek (…) szabályozása nem kapcsolódik az Irányelv átültetéséhez, és a közérdekű bejelentésekre vonatkozóan eddig is létezett magyar szabályokhoz sem illeszkedik szervesen”

– érvel az államfő, hozzátéve, hogy a törvény nem egyértelműen utal a bejelenteni való magatartásokra, továbbá az sem derül ki a jogszabály szövegéből, hogy a megtett bejelentések pontosan milyen jogkövetkezményekkel járnának.

Novák szerint az „alaptörvényi értékek védelme” érdekében tett bejelentésekkor vizsgálni kell, hogy az ominózus magatartás jogellenesnek minősítése összhangban áll-e a véleménynyilvánítás szabadságával. A köztársasági elnök a levele végén arra kérte Kövér Lászlót, hogy fontolják meg az észrevételeit, és ha az Országgyűlés újra elfogadja a törvényt, akkor azt úgy tegye, hogy a kifogásolt III. fejezetet addigra kiveszik a szövegből, számolt be a 24.hu

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk