Novák Katalintól nem kérdezhet az, akire haragszik

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Belpol

Mégsem kér interjút a Válasz Online, mert a Sándor-palota kikötötte, Stumf András helyett más újságíró menjen az államfőhöz.

Meghiúsult a Válasz Online interjúja Novák Katalin köztársasági elnökkel az államfő hivatalának kérése miatt.

A Válasz Online írásából kiderül, a lap korábban már szeretett volna interjút készíteni a köztársasági elnökkel. Három héttel ezelőtt a Sándor-palotából hívták az újságot, hogy itt az alkalom. Elkezdték szervezni a találkozót, egyeztették az időpontot.

„A valódi sajtóval rendelkező országokban megszokott módon jeleztük az interjút készítő két kollégánk nevét és abban is megállapodtunk, hogy a leírt-szerkesztett kéziratot egyeztetésre visszakapja a Köztársasági Elnöki Hivatal. A gyakorlat szerint az alany ilyenkor már nem módosíthat az újságírók által feltett kérdéseken, de a beszélgetés írásba foglalásával óhatatlanul együttjáró rövidítéseken, hangsúlyeltolódásokon – szükség esetén, az interjú készítőivel egyeztetve – pontosíthat. Szintén a szakmai standardoknak megfelelően, a hivatal kérésére az interjú várható témaköreit is elküldtük” – olvasható a beszámolóban, amely tényleg érdekes történet sajtóról, befolyásolásról és a határokról. 

Merthogy két nappal a találkozó előtt megint telefonáltak a hivatalból. Arra kérték a lapot, cserélje le az egyik interjúkészítő kollégát, és inkább másvalakit küldjön.

„Az indok? A szóbanforgó kolléga állítólag többször »személyében támadta« az államfőt, ezért őt az interjúért felelős munkatárs nem szerette volna a köztársasági elnökhöz engedni.”

Azt, hogy Stumpf Andrásról van szó, a 444 írta meg.

A Válasz Online azonban közölte, a kolléga semmilyen durvaságot nem írt a köztársasági elnökről, és soha egyetlen alany sem szabhatja meg az interjút készítő személyét. Az interjú nem magánbeszélgetés, teázás vagy sörözgetés a haverok között, ahol tényleg fontos szempont a rokonszenv.

„Az újságíró mindenkor szerkesztőségét és olvasóit képviseli, jól tehát akkor végzi a dolgát, ha magánérzelmeit akkor is az ajtón kívül hagyja interjúszituációban, ha azok kedvezőek az alanyra nézve. Meg akkor is, ha nem azok. Az újságírói szerep is szerep tehát, ahogy a köztársasági elnöké is az. Fontos szerepek, hiszen a köz szolgálatára irányulnak. Köztársaságokban ezekhez éppen ezért szokás ragaszkodni, szokás őket becsben tartani – és megfelelni nekik. A köztársasági elnöknek sem kell szeretnie az újságírót: csupán válaszolnia kell a kérdéseire. Ha az újságíró netán mégsem szerepének megfelelően viselkedik a konkrét interjúhelyzetben, akkor persze az alany bármikor félbeszakíthatja a beszélgetést. Szíve joga. Egy szerkesztőség belső döntését semmibe venni – ahhoz viszont nincsen még neki sem” – szögezte le a Válasz Online.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.