Új sztrájkra készülnek a tanárok

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Belpol

Április 24-én.

Április 24-ére egységes sztrájknapot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), és elkezdte a hálózatépítést – nyilatkozta a Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

A szakszervezet célja, hogy a legtöbb tankerületben megalakuljanak a csoportok, amelyek a sztrájk szervezése mellett a tájékoztatásban is segítenek. Az ügyvivő szerint ugyanis sok kollégájuk még nincs tisztában azzal, mi vár rá, ha a kormány nyártól megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát.

Nagy Erzsébet a tervezetekkel kapcsolatos találkozókat a kormány képviselőivel nem nevezné egyeztetésnek, mert a köznevelési államtitkárság ugyan meghallgatta, nyugtázta az észrevételeket, kritikákat, de ebből párbeszéd nem lett.

A Népszava emlékeztet, az új jogállási törvény alapján júniustól a pedagógusok nem közalkalmazotti, hanem köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében dolgoznak tovább. A jogállás megváltoztatása automatikus. Az érintettek az új kinevezés közlése után öt munkanapon belül kérhetik a felmentésüket, ha nem szeretnének ebben az új jogviszonyban dolgozni. Aki viszont a felmentését kéri, az egyhavi – a januári – illetménynek megfelelő végkielégítést kap, akkor is, ha már több évtizede közalkalmazott volt.

Az új törvény alapján a neveléssel, oktatással lekötött heti munkaidő akár 48 órára is nőhet, elrendelhetnek vasárnapi munkavégzést. A pedagógusok szólásszabadságát is korlátozza a jogszabály: munkaidőn kívül sem nyilatkozhatnak negatívan a közoktatásról. A sztrájk lehetőségei is tovább szűkülnek. 

A törvény bevezetése ellen indult petíciót az aHang oldalán kedd délutánig mintegy 19 ezer 700-an írták alá.

Szintén kedd délutánig több mint négyzezer pedagógus nyilatkozott úgy egy felmérésre, hogy a státusztörvény bevezetése után mérlegeli, hogy megszünteti munkaviszonyát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk