Novák: Magyarország világelső a családok támogatásában amerikai partnerek szerint

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. március 15.

Belpol

Az államtitkár szerint csak úgy ájuldoznak az Egyesült Államokban a kormány családpolitikai törekvései láttán.

A Tegyük ismét naggyá a családokat címmel rendezett konferencián, amelyet a Kongresszusi Könyvtár dísztermében tartottak, Novák Katalin beszámolót tartott a magyar kormány családpolitikai intézkedéseiről és terveiről.

Arra a kérdésre, hogy mi az, ami a leginkább megfogta az amerikaiakat, Novák Katalin a legalább négy gyereket vállaló nők személyijövedelemadó-mentességét emelte ki. „Ezt itt, az Egyesült Államokban egyelőre ugyan el sem tudják képzelni, de nagyon előremutatónak tartják” - mondta az államtitkár.

Közölte: amerikai partnerei rendkívüli elismeréssel adóztak annak a magyar kormánydöntésnek, amely lehetővé teszi, hogy a családtámogatásokat már a magzati élet idején is igénybe lehessen venni. Az államtitkár elmondta: amerikai partnereiktől „rendre azt hallani”, hogy a magyar családpolitikai intézkedések sora olyan példa, amelyet nem egy tekintetben ők is szívesen követnének.

„Elmondták azt is, hogy Magyarország ugyan kicsi ország, kivált az Egyesült Államokból nézve, mégis képes volt arra, hogy világelső legyen a családok támogatásában” - mondta Novák Katalin. „Már most is rengetegen jelezték, hogy szeretnék folytatni velünk a közös munkát. Egyszerűen kíváncsiak, hogy a magyar családpolitika mitől sikeres” - fogalmazott.

Novák Katalin kiemelte: a „nemzetközi fórumokon és az ENSZ-ben is tervezzük, hogy összehangoljuk családpolitikára vonatkozó álláspontjainkat.” „Az ENSZ-ben is szükség van az összefogásra, arra, hogy a családi értékeket képviseljük akkor is, amikor ezek háttérbe szorulnak” - fűzte hozzá.

A magyar-amerikai családpolitikai együttműködés következő állomása az ősszel Budapesten megrendezendő demográfiai konferencia lesz, amelynek vendégei között ott lesznek az amerikai szakemberek és döntéshozók is. A washingtoni konferencián beszédet mondott Mercedes Schlapp, a Fehér Ház stratégiai kommunikációs igazgatója, Kathryn Talento, a Fehér Ház Belpolitikai Tanácsának munkatársa, Tony Perkins, a Családkutató Tanács elnöke, Susan Yoshihara, a Katolikus Családi és Emberi Jogi Intézet alelnöke és Gorka Sebestyén volt elnöki tanácsadó. (MTI)

Novák Katalin nem szereti a nőnapot

"Olyan hagyományokra emlékeztet, melyeket én annyira nem szeretek" - üzente a Facebookon. Személyesen nem szereti a nőnapot, mert szerinte nem csak egy nap van az évben, amikor lehet a nőkről beszélni és őket ünnepelni - mondja el Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy a közösségi oldalára feltett videóüzenetben.

Neked ajánljuk