Nyelvvizsga nélkül is adnak diplomát az ELTE-n

  • narancs.hu
  • 2023. március 29.

Belpol

Előre, nem hátra.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatóinak nem kötelező a nyelvvizsga a diplomaszerzéshez, közölte az egyetem az Eduline cikke szerint. Egyes esetekben azonban idegennyelv-ismereti követelményeket állítanak majd, a felvételi eljárás során pedig a nyelvvizsgára továbbra is pluszpontok járnak majd.

Egy 2022-es törvénymódosítás után az egyetemek saját hatáskörben hozhatnak döntést arról, hogy kérnek-e nyelvvizsgát a diplomaszerzéshez a hallgatóktól. Az ELTE-n például már csak ajánlott, és nem kötelező a nyelvvizsga, és még ebben a tanévben közzéteszik a részletes követelményeket. A tantervmódosításokat az egyetem 2023. június 30-ig fogja elvégezni, a változásokról értesítik majd az érintett hallgatókat.

A tavalyi törvénymódosítással kapcsolatban korábbi cikkünkben így írtunk: „nem volt túlzó elvárás a középszintű nyelvvizsga megkövetelése a diplomához még akkor sem, ha nem minden országban van ilyen előírás. A magyar lakosság nyelvtudása ugyanis tényleg az egyik leggyengébb Európában.” Szakértők szerint azzal, hogy most már a diplomához szükséges nyelvvizsgát is eltörölték, a kormány lényegében bevallotta, hogy „elengedte ezt az egészet”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk