Nyugalom, elvtársak: a Kínai Népköztársaság írószövetsége kiállt a Magyar Írószövetség elnöke mellett, aki egyedül indult a választáson

  • Urfi Péter
  • 2016. december 13.

Belpol

Azt hiszi, hogy ez a hír a hatvanas évekből érkezett? Pedig szombati. És nem kamu.

Szombaton tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Írószövetség. Az ünnepi eseményen magas szinten képviseltették magukat a kormánypártok és a kormány képviselői. Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke elmondta: nélkülözhetetlen az a fajta állami szerepvállalás, amely nem avatkozik bele az írói alkotómunkába, hanem humánus és nemzeti-keresztény értékrendje alapján anyagi és szervezeti kereteket biztosít az alkotási folyamat megvalósulásához. Az állami be nem avatkozás nemzeti-keresztény szellemében az egész napos tanácskozást Balog Zoltán levele nyitotta meg, amelyben a miniszter a szellemi honvédelem fontosságát emelte ki. Tiszteletét tette kulturális kapcsolataink fejlesztésének e fontos eseményén Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Az első sorban ülő politikusok vigyázzák a hátrébb szundikáló írók álmát

Politikusok vigyázzák a mögöttük szundikáló írók álmát

Fotó: MTI

A rendezvényen személyesen szólalt fel L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, aki beszédében képletes értelemben aláhúzta, hogy az Írószövetségnek 1956 szellemiségének megőrzésére, továbbá az irodalom presztízsének emelésére kell helyeznie a hangsúlyt. L. Simon László az Írószövetség függetlenségét maximálisan tiszteletben tartva jelentette ki, hogy szerinte maradjon Szentmártoni János az elnök, valamint támogatásáról biztosította az Írószövetség egész vezetőségét.

L. Simon László beszédét hallgatja az érdeklődő közönség

L. Simon beszédét hallgatja az érdeklődő közönség

Fotó: MTI

A titkos szavazás előtt felolvasták Szakonyi Károly örökös tag levelét, amelyben a közkedvelt drámaíró támogatásáról biztosította az Írószövetség jelenlegi vezetését. A jelenlévők nagy örömére levélben biztosította támogatásáról a Magyar Írószövetség aktuális vezetését a baráti Kínai Népköztársaság legfontosabb irodalmi szervezete, a Kínai Írószövetség vezetője, Tie Ning, aki egyben a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának is tagja.

Ezek után nagy többséggel újraválasztották Szentmártoni János elnököt, aki egyedül indult a tisztségért. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón az immár harmadik ciklusát megkezdő elnök elmondta, hogy korábban tudomása volt valakiről, aki rajta kívül is indulni szándékozik az elnöki posztért, de – ahogy az MTI tudósítása fogalmaz – mivel az érintett kerülte a nyilvánosságot, ő sem árulta el a nevét. Nemes versengésben választották újra az Írószövetség elnökségét is, vagyis annak mind a hat tagját.

Az elnök és az elnökség - gratulálunk!

Az elnökség...

Fotó: MTI

...és az elnök - gratulálunk!

...és az elnök – gratulálunk!

Fotó: MTI

Végezetül, talán nem veszik tolakodásnak a Magyar Írószövetség tagjai és a Párt megjelent képviselői, akik jelenlétükkel megtisztelték ezt a tiszteletre méltó eseményt, ha néhány napos késéssel ugyan, de annál őszintébben, valamint természetesen egész szerkesztőségünk nevében a legmélyebb támogatásomról biztosítom az Írószövetség jelenlegi vezetését. Nem hiszem, hogy erre a feladatra lenne náluk alkalmasabb ember.

(A szöveg jelentős része jelöletlen idézet az MTI tudósításaiból, amelyek közül a legátfogóbbat a kormany.hu-n olvashatják el.)

Figyelmébe ajánljuk