Éttermek, kávézók és konditermek kapnak bérletidíj-mentességet a kormánytól

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. február 5.

Belpol

Február 1. és május 31. között; állami és önkormányzati ingatlanok esetében.

A kormány döntött arról, hogy február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki, online sajtótájékoztatóján.

 A miniszter közölte: az ezzel kapcsolatos rendelet várhatóan a nap folyamán megjelenik.

Gulyás Gergely szerint legitim felvetés az is, hogy kell-e bérleti díjat fizetnie annak, aki nem állami vagy önkormányzati ingatlant bérel. Hozzátette: személyes jogi véleménye szerint nem kell, hiszen az új polgári törvénykönyv alapján ha valakinek - olyan vis maior folytán, mint amilyen a vírushelyzet - ellehetetlenül az a tevékenysége, amire a bérleti jogviszonyt létesítették, joggal vethető fel a bérleti díj nem fizetése.

Ugyanakkor jelezte azt is: az ezzel kapcsolatos jogi vitába, ami magánfelek között zajlik, a kormány nem kíván belefolyni.

Arról, hogy a budapesti kerületek miként próbálják segíteni a vendéglátósokat, mi is megkérdeztük az érintetteket. A kerületek eddig különböző mértékben, de saját hatáskörben szintén a bérleti díjak mérséklésével próbálták enyhíteni a vendéglátósok nehéz helyzetét.

Figyelmébe ajánljuk