Olyat tettek a honvédségi sofőrökkel, hogy az ügyészséghez fordultak

  • narancs.hu
  • 2023. május 31.

Belpol

A feljelentés szerint a főparancsnok utasítására 58 sofőrt buszra ültettek, Táborfalvára vittek és megalázó gyakorlatokat végeztettek velük. 

Katonák tettek feljelentést az őket ért bánásmód miatt a Fővárosi Főügyészségen a Magyar Honvédség főparancsnoka, Böröndi Gábor  ellen– írja a Szabad Európa.

A lap ismerteti a feljelentést, amely szerint május 5-én Szentendrén honvédségi állománygyűlést tartottak, jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is. Az eseményen – hangfelvétel készült róla – Böröndi tábornok arról beszélt, hogy szerinte a honvédséget „a Gépjárművezetők Tudományos Tanácsa” irányítja, és aztán elhangzott, hogy a gyűlés után, ahová minden sofőrnek kétheti felszereléssel kellett mennie, az érintetteknek buszra kell szállniuk és kiképzésre mennek, a jelenlévő tisztek pedig, akiket a sofőrök hoztak, maguk vezetnek haza. 

Az 58 gépkocsivezetőt a Különleges Erők Parancsnokságának táborfalvai bázisára kísérték – előzőleg nem mondták meg nekik, hová mennek és miért, sem azt, mennyi időre.

A feljelentés szerint Táborfalván a sofőröket nem hagyták aludni, éjjel két-három óránként felébresztették őket, és értelmetlen, megalázó feladatokat végeztettek velük. Az egyik érintett felesége arról számolt be, hogy a stresszhelyzettől, a megalázó bánásmódtól többen egészségügyi gondokkal küszködtek.

Arról nincs szó, miért mondta azt a honvédség új parancsnoka, hogy szerinte a gépjárművezetők irányítják a honvédséget, illetve azt, hogy a sofőrök pletykásak, és tanításban lesz részük, és hogy ami történt, azt a szolgálatukra vonatkozó szabályok alapján megtehetik-e a honvédség sofőreivel, vagy sem.

A főügyészség megkapta a feljelentést, és ezután dönt arról, indít-e nyomozást. Ennek azért is van jelentősége, mert a kiképzés résztvevőivel a cikk szerint utóbb titoktartási nyilatkozatot írattak alá. Ám ha egy eljárásban kihallgatják őket, igazat kell mondaniuk, így elvileg nincs akadálya annak, hogy beszámoljanak arról, mi történt velük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk