Fideszes polgármester is sokallja a szolidaritási adót

  • narancs.hu
  • 2023. május 31.

Belpol

Cser-Palkovics András szerint ezt a bevételt nem is úgy költi el az állam, ahogyan kellene.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint az állam nem változtat a nagy helyiadó-bevétellel rendelkező önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásának számítási képletén. Ettől még jó néhány településsel együtt Székesfehérvár is többet fog fizetni, mert növekedett a városban működő cégek bevétele, ezzel együtt az általuk befizetendő iparűzési adó is – olvasható Cser-Palkovics András polgármester (Fidesz) Facebook-bejegyzésében.

Cser-Palkovics András emlékeztet, sokszor elmondta már nyilvánosan és a kormányzattal egyeztetve is, hogy egyetért a szolidaritás elvével – tehát azzal, hogy a nagyobb helyi bevétellel rendelkező önkormányzatok segítsék a szegényebb helyhatóságokat –, de a hozzájárulás mértékét túl nagynak tartja.

Szerinte az elköltés logikája sem hatékony.

„A magam részéről – csökkentve a hozzájárulás mértékét – a magas gazdasági teljesítményű település agglomerációjában teríteném szét a szolidaritási adó összegét, agglomerációs feladatokra. Legjobb példa erre az Auchan-körforgalom, amit a szolidaritási hozzájárulásunkból már elkezdhettünk volna bővíteni. Hasznosságát pedig nehéz lenne vitatni, hiszen az emberek mindennapjait tenné könnyebbé, emellett gazdaságfejlesztési célokat is szolgálna” – írta a polgármester.

A bejegyzést szemlézve a HVG emlékeztet, hogy Budapest önkormányzata korábban úgy döntött, nem fizeti be a szolidaritási hozzájárulás teljes összegét, az állam által várt 58 milliárd forint helyett csak 33-at. 

Budapest mellett Budaörs is keményebb fellépésre készül ebben az ügyben:

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk