Ombudsman: nem jogszerűtlen Szolnokról más városba küldeni a szülő kismamákat

  • narancs.hu
  • 2022. július 3.

Belpol

A Belügyminisztériumnak pedig nincsen véleménye arról, hogy Szolnokon az orvoshiány miatt nem tudják fogadni a szülő kismamákat. 

Egy hónappal ezelőtt írtuk meg, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szülészetén orvos- és ápolóhiány miatt nem tudnak szülni a kismamák. Az intézmény egyik orvosa akkor úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a kialakult helyzet miatt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ három kórházat jelölt ki, ahova az anyukák bejelentkezhetnek szülésre. 

Az üggyel kapcsolatban az Kunhalmi Ágnes kérdésekkel fordult a Belügyminisztériumhoz és az ombudsmanhoz, mert a  szerinte az eset sérti az egészséghez való alapvető jogot, a Szolnokon és környékén élő, várandós anyák és a babák egészségének biztonsága csorbul az ügyeleti ellátás átrendelésével. László Norbert szolnoki szocialista képviselő most arról írt közösségi oldalán, hogy a Belügyminisztériumnak nincsen véleménye a szolnoki orvoshiány és az abból fakadó ellátási problémákat érintően. Az alapvető jogok biztosa pedig arról tájékoztatta Kunhalmi Ágnest, hogy tisztában van a Szolnokon kialakult helyzettel, de formálisan nem jogszerűtlen a szülő nőket Debrecenbe, vagy Budapestre irányítani.

László Norbert megjegyezte, hogy az MSZP szerint 12 évi kormányzás után elvárható lenne, hogy legalább a megyei kórházak stabil működését biztosítsa a kormány. Szerinte az Orbán-kormány cserben hagyta a szolnoki Hetényi Géza Kórházat és a szolnoki kismamákat is. 

 A szocialista politikus felháborítónak tartotta, hogy az önmagát családbarátnak nevező kormány képtelen érdemi segítséget nyújtani a szolnoki kismamáknak. Aláhúzta, sajnos a súlyos szakemberhiány nemcsak a szolnoki kórházat érinti, hanem országos probléma.

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk