Szolnokon azt kérik az anyukáktól, menjenek máshova szülni

Kis-Magyarország

A megyei Hetényi kórház szülészetén alig maradt orvos, a kismamák számára három másik kórházat jelöltek ki.

Egy szolnoki olvasónk kereste meg lapunkat nemrég azzal, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szülészetén orvos- és ápolóhiány miatt "eddig is döcögött az ellátás, de már nem fogadnak szülésre anyukákat". Forrásunk úgy fogalmazott, megroggyant a szülészet a Hetényi kórházban, nem lehet szülni. Ezt az információt más helyről is visszahallottuk; e szerint valóban távoztak szülészorvosok az utóbbi időben, illetve magánpraxisba mentek át

Szerettük volna megtudni a megyei kórház álláspontját az ügyben, ezért az intézményhez fordultunk. Piroska Miklós főigazgatónak azt írtuk, információink szerint a Hetényi Géza kórházban nem fogadnak a szülészeten anyukákat, merthogy nincs kellő számú személyzet: orvos és ápoló. A szülés előtt álló kismamákat tudomásunk szerint átirányítják más kórházakba. (A Hetényi-szülészet helyzete egybéként több szolnoki Facebook-csoportban is téma.) A főigazgatótól megkérdeztük, igaz-e a hír. Ha igen, akkor mit próbálnak tenni a helyzet javítása érdekében? A kórháztól azonban nem kaptunk választ egy hete elküldött kérdéseinkre.

Az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ) is azzal a kérdéssel fordultunk, hogy helytállóak-e az információk, illetve milyen a szülészet helyzete most a Hetényiben. Innen sem kaptunk választ, jóllehet közel két hete küldtük a kérdéseket az OKFŐ-nek.

Megkerestük a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) is. Azt a választ kaptuk, hogy a MOK-nak nincs hivatalos információja a helyzetről, így nyilatkozni sem tudnak.

Ugyanakkor sikerült beszélnünk a kórház egy orvosával: megerősítette információinkat. Megtudtuk,

különböző okokból valóban csökkent az orvoslétszám a szolnoki Hetényi szülészetén.

Az osztályon többen szülési szabadságon vannak, illetve más munkahelyet választottak például azért is, mert jobb perspektívát láttak a szakmai előrelépésben. Forrásunk azt is hozzátette, hogy több olyan rezidens is elment, akik semmilyen formában nem kötődtek Szolnokhoz.

Hétvégén, délután és éjszaka egy-egy orvos van bent, illetve behívható készenlétis van. Így nem tudnak újonnan, szülésre bejelentkező kismamákat fogadni - mondta a kórház orvosa, akitől megtudtuk: a Nemzeti Népegészségügyi Központ három kórházat jelölt ki, ahova az anyukák bejelentkezhetnek szülésre. Informátorunk úgy fogalmazott, akkor áll vissza minden a normális kerékvágásba, ha újra megfelelő orvoslétszám lesz a szülészeten.

Nagyon úgy tűnik, ez még odébb van. Beszéltünk olyan kismamával, aki egy éppen a szülését követő napon távozó orvosnál szült. Az anyuka azt mondta, tudomása szerint csak programozott császár van, illetve ha valaki éppen „beesik”, az az ügyeletes orvosnál szülhet. A többieket máshová küldik.

Nemcsak Szolnokon problémás a szülészet helyzete. Mint azt a napokban több sajtóorgánum is megírta, Mohácson bezárt a szülészet, a kismamáknak a pécsi klinikára kell menniük szülni, amihez 50 kilométert kell utazniuk. A Válasz Online pedig arról adott hírt május végén, hogy alaposan átrendezte a fővárosi szülészetek forgalmát a hálapénz tavaly januári kivezetése. Vannak olyan közkórházak, amelyek forgalma 15-20 százalékkal esett vissza; a magánkórházak forgalma viszont óriásit nőtt, több nagy közkórházat is leköröztek. A paraszolvenciával ugyanis a választott orvos rendszere megszűnt, ezért a családbarát születésélményre vágyó nők inkább intézményt választanak, ha már szülészt nem tudnak. 

Nem közvetlenül a szolnoki kórház szülészetének problémájához tartozik, de tény: egyes térségekben az alapellátás meggyengült, és a kórházakban is kevés az orvos. Erről a Magyar Kórházszövetség adott ki közleményt csütörtökön, amint arról a Narancs.hu is beszámolt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.