Ömlenek a közpénz-milliárdok az állami divatügynökségbe

  • narancs.hu
  • 2020. október 2.

Belpol

Álomfizetésekről és milliárdos támogatásokról lehet tudni.

"A kormány önti a milliárdokat a cégbe, amely átlagosan tíz embernek ad munkát. A bérek és juttatások a félmilliárdot közelítik" - írja a Népszava Magyar Divat és Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-ről.

A szervezetet hivatalosan a magyar divat felvirágoztatására és a világ élvonalába emelésére hozták létre. A világszínvonalat a fizetések már mindneképp hozzák - teszik hozzá. Az állami milliárdokat bezsebelő divatcég 2019-es mérlege szerint 445 milliót költöttek el bérköltségekre, úgy, hogy tavaly statisztikai átlagban 10 munkavállalóval dolgozott az ügynökség.

A cég a Rogán Antal felügyelte Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozik, 2018-ban alapították; vezetője pedig Orbán lányának, Ráhelnek egyik barátnője, Bata-Jakab Zsófia lett. Az állami vállalat egy istenhegyi úti villát és egymilliárd forint közpénzt is kapott az elinduláshoz - írják.

A főként a magyar dizájn- és divatéletet összefogó és szervező tevékenységet cégérére tűző cég fizetései már a kezdetekkor sem voltak elhagyagolhatóak, de 2019-re jelentősen megugrottak: 2018-ban még havi átlag 1,4 millió ment vezetői bérekre, tavaly már 2,6 millió.

Emellett nagy összegű tanácsadói szerződések köttethettek az ügynökségnél: a Népszava cikke a cég mérlege alapján azt írja, hogy tavaly összesen 146 millió forintot fizettek ki tanácsadásért, és 73 milliót költöttek szakértői díjakra.

Mindezt persze közpénzből: 2019-ben 1,8 milliárd működési és 26 milliós beruházási támogatást kaptak.

Mindemellett idén augusztusban már 2,8 milliárdos támogatást kaptak a kormánytól.

Ez a „magyar divat": Mire költik az egymilliárd forintot? Hogyan kerültek az Istenhegyi úti villába?

De legfőképpen: mi köze van ennek az egésznek Orbán Ráhelhez? Pénteken hozta a Magyar Közlöny, hogy „a magyar kormány a turisztikai ügynökség alatt működő Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-be fektet egymilliárd forintot a magyar divat- és designipart átfogó, megújító fejlesztési feladatok hosszú távú koncepciójának megvalósítása érdekében".

Figyelmébe ajánljuk