Müller Cecília: 1234 egészségügyi dolgozó betegedett meg

  • narancs.hu
  • 2020. október 2.

Belpol

Nem kizárható, hogy nem tér vissza szezonálisan a járvány.

Müller Cecília az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi adatait; 1322 új fertőzöttet regisztráltak, 17-en hunytak el, így a halottak száma 798 főre emelkedett. 21 484 aktív beteget tartanak számon, 740 embert ápolnak kórházban, köztük 47-en vannak lélegeztetőgépen, az elmúlt 24 órában 12 394 PCR-tesztet végeztek el. 33 óvodában és 6 iskolában rendelt el az operatív törzs rendkívüli szünetet, 121 osztály és 5 iskola állt át digitális munkarendre.

Az országos tisztifőorvos azt mondta, a második hullám felfutó szakaszában vagyunk, ami egy országot sem kímél. Emelkednek az esetszámok a környező országokban, így Szlovákiában, Horvátországban, Csehországban és Ukrajnában is, továbbá Franciaországban 14 ezer, Hollandiában pedig több mint 3 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A három alapvető járványvédelmi szabályt, a távolságtartást, maszkhasználatot és a kézmosást ezért mindenkinek be kell tartania.

Az elmúlt 24 órában elhunytak mind valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek, ezért arra kérte a hasonló állapotú embereket, gondoskodjanak időben a gyógyszereikről. Az idősebb honfitársak hajlamosak megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, erre most jobban oda kell figyelni. Továbbá október második felétől elérhető lesz az influenza elleni védőoltás, nekik mindenképpen el kell menni beoltatni magukat.

*

Az operatív törzs szokás szerint pár gondosan kiválasztott újságírói kérdésre is válaszolt.

  • Müller tájékoztatása szerint a favipiravir gyógyszer kísérleti szerként van jelen, kórházban szabad csak alkalmazni, viszont a középsúlyos eset kezdeti szakaszában nagyon hatékonynak bizonyul. Bőségesen van a kórházakban a készítményből, akinek szüksége van rá, az hozzá tud jutni,
  • Nincs tapasztalat arra vonatkozóan, hogy visszatérhet-e szezonálisan a koronavírus, de mivel légúton terjedő betegségről van szó, ezért ez nem kizárható,
  • Az egész járvány időtartama alatt 1234 egészségügyi dolgozó kapta el a vírust, jelenleg 481 aktív fertőzött van.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.