Nem regisztráltak új beteget az idősotthonokban

  • narancs.hu
  • 2020. május 29.

Belpol

Az enyhítések miatt nem nőtt a betegek száma. Megtartotta napi rendes sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár volt a vendége pénteken az operatív törzs rendes sajtótjékoztatójának, aki elmondta, a bértámogatási programra eddig 10 500 cég pályázott, így a támogatott dolgozók száma 137 ezer főre nőtt, de a pályázati időtartalmát agusztus 31-ig meghosszabbítják.

Elmondása szerint a munkahelyeken van lehetőség a dolgozók csoportjaira külön pályázni, tehát egy cég többször is próbálkozhat támogatást szerezni. Eddig az összes pályázó közül 90 ezer esetben tudtak pozitív döntést hozni, a hiányzókat most dolgozzák fel. 98 százalékos hatákonysággal pozitív megítélések születnek, a hiányosságok többsége adminisztrációs.

Azt mondta, a kutatás, fejlesztés, innováció területén dolgozó külföldi cégek keresik a magyar munkavállalókat, magas fizetést ajánlva nekik, ami probléma a kormány számára, ugyanis ők a gazdaság húzóereje, ezért ebben az esetben is beavatkozik a kormány. Eddig 750 társaság nyújtotta be a pályázatát, és 17 ezer dolgozó részesült támogatásban.

Közölte, a munkahelyteremtő program keretén belül 70 ezer új munkahelyet finanszíroznak, 84 milliárd forint értékben. A támogatott időszak alatt a személyenkénti támogatás összege 200 ezer forint is lehet. Friss tapasztalat, hogy eddig 3200 munkavállalóra adtak be igényt, aminek a 90 százaléka kis- és középvállalkozásokból került ki. Az igények elsősorban a szálláshely, szolgáltatás, kereskedelemi és az építőipari szektorból mutatkoznak meg

Azt is mondta, a munka.hu kormányzati tájékoztató oldalon minden kérdésre válaszolnak, példaszámításokat mutatnak be. Bejelentette azt is, hogy akik ezen időszak alatt szerezték meg a jogosítványukat, mentesülnek az elsősegély vizsgálat bizonyítványák megszerzése alól.

Autós koncertek mehetnek

Müller Cecília ismertettte az elmúlt 24 óra adatait: újabb 25 fő fertőzödött meg, az elhunytak száma 8-cal nőtt.

4 százaléka az elhunytaknak nem szenvedett semmilyen alapbetegségben.

A gyógyultak száma fokozatosan növekszik, 2024 főt tartunk nyilván. Az aktív fertőzöttek száma 1300 fő, akik Budapest-vidék feloszlásban 42 - 58 százalékos arányban kerülnek ki. Jelenleg 385 embert ápolnak kórházban, 24 fő van lélegeztetőgépen.

A területi megoszlás napok óta stagnál, számottevően nem nő az új fertőzöttek száma. Jó hír, hogy az egész ország területéről érkeznek. Az elmúlt napokban idős- és szociális otthonban nem regisztráltak új fertőzöttet, tehát javulás tapasztalható a zárt közösségekben. A 14 éven aluliak esetében stabilan nincs új fertőzött, a 19 év alatti fertőzöttek száma összesen 80-an.

Világszerte nagyjából 5,8 millió a fertőzött, tehát a vírus még mindig új eseteket produkál, és a halálozás is nő. Az új megbetegedések főként Brazíliában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Indiában és Peruban vannak.

Az országos tisztifőorvos a dohányzás elleni világnapról is szólt pár szót, ami vasárnap lesz. A tüdőrák 95 százaléka dohányosok körében alakul ki, de a szív- és érrendszeri megbetegedésekért is felelős. Egy dohányos embernek nemcsak a tüdeje, a légzőszerve van veszélyben, de minden szerve érintett. Világszerte minden 4. másodpercben meghal valaki, és az e-cigaretta ugyanúgy kártékony - fejtegette.

Kiss Róbert rendőralezredes beszámolt arról, hogy megindult a hazai fejlesztésű lélegeztetőgépek gyártása, napi 10-et állítanak elő egy erre kialakított üzemcsarnokban.

A Szlovéniából érkező szlovén és magyar állampolgároknak már nem szükséges a házi karantén, de ha fertőzést észlelnek magukon, akkor értesíteniük kell a járványügyi hatóságot, és nem hagyhatják el a lakóhelyüket.

Autós könnyűzenei koncertek már megtarthatók, és június 3-7 között a nemzeti összetartozás alkalmából tartott rendezvények is, az önkormányzatok is szervezhetnek kulturális megemlékezéseket.

Azt mondta, több mint 1700-an töltötték le a házi karantén ellenőrző applikációt, 947 aktív felhasználó van. Eddig 11 700 házi karantént rendeltek el, rémhírterjesztésért 110, csalásért 128, közveszéllyel való fenyegetésért 28 kezdeményeztek büntetőeljárást, 80 embert hallgattak ki. A határátlépés tekintetében pár órás várakozási időre kell számítani.

*

Pár újságírói kérdésre válaszoltak is,

  • Gyermeknap alkalmával játszóterekre, állatkertbe, szabadtéri programokra el lehet vinni a gyerekeket, viszont az egy háztartásban lakók maradjanak együtt. Beteg gyerekek ne menjenek rendezvényre.
  • Hasonlóan óvodákba is csak egészséges gyermekek menjenek. Kerüljék a zsúfoltságot, az átadási helyiségekben csak egy-két szülő tartózkodjon.
  • A Nógrád megyében található Bujákon 11 új fertőzöttről tudunk, ebből 5-en vannak kórházban, 1 fő házi karanténban.
  • Az Európai Bizottságtól olyan rossz minőségű védőfelszerelések érkeztek, amit meg kellett semmisíteni.
  • Budaörsön az önkormányzat saját költségre letesztelte az óvodákat, 5 fő fertőzöttett talált. Viszont ők gyorstesztet használtak, a WHO által ajánlott PCR-teszt viszont negatívnak bizonyult. Óvodák, bölcsödék esetében nem szükséges laborvizsgálatot végezni.
  • Uszodákban önnálló edzések megtarthatók.
  • A bölcsödék egészségügyi intézménynek számítanak, szükséges ezért, hogy gyermekorvos időnként meglátogassa.

Figyelmébe ajánljuk