Orbán a magánrepülésről: „Harminc éve is így mentem, jövő héten is így megyek, azután is így megyek”

  • narancs.hu
  • 2018. október 1.

Belpol

Szerinte Paks 2-nek nincsenek biztonsági kockázatai.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusa Paks és az épülő Paks 2 biztonsági kockázatairól kérdezte a parlamentben Orbán Viktort.

A miniszterelnök válaszában azt mondta, hogy büszke arra, hogy van a kormányának egy olyan tagja, aki látott már belülről atomerőművet. „Arra kérem, szakmai kérdéssel Süli Jánoshoz forduljon” – mondta Orbán.

A kormányfő beszélt a személyes véleményéről is: azt mondta, szerinte az atomerőmű nem ördögtől való, Franciaországban is ilyet építenek, és ő továbbra is támogatja az atomenergiát, amelyet biztonságosnak gondol.

Paks 2 biztonsági és környezeti kockázatairól itt írtunk részletesen:

Egyre fenyegetőbb Paks 2, és senki nem garantálja a lakosság védelmét

Olyan silánynak tartja a környezetvédelmi hatástanulmányt a Greenpeace és az Energiaklub, hogy bíróságra mennek. Megállítható az orosz pénzből finanszírozott projekt? Miközben a svájciakat népszavazáson kérdezték meg az atomenergiáról, itthon dübörög a Paks 2-projekt: nemrég külön minisztert kapott az orosz pénzből épülő atomreaktor, az LMP népszavazási kérdéseit pedig elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így nem tűnik túl valószínűnek, hogy az emberek referendumon mondjanak véleményt a gigaberuházásról.

Szilágyi György a magánrepüléséről kérdezte Orbánt. A Jobbik politikusa azt mondta, hogy több mint aggályosnak tartja, hogy a miniszterelnök Garancsi István magángépén repked. „Nem tartja-e aggályosnak az ilyen luxusajándékok elfogadását?” – kérdezte Orbánt Szilágyi.

Szilágyi György

Szilágyi György

 

„Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni, és utána is így megyek” – mondta válaszában Orbán, aki szerint amikor sportesemény lesz, és el tud menni, akkor elmegy. Orbán azt mondta, soha senki nem kifogásolta ezt a szokását, majd támadásnak minősítette a kérdést, és átment személyeskedésbe azzal, hogy Szilágyi érdekeltségeit hozta fel.

Figyelmébe ajánljuk