Orbán: általános korlátozásra nem kell számítani, az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 11.

Belpol

Ingyenes lehet az influenza elleni védőoltás, a tesztek pedig hatósági árasak lehetnek.

Orbán Viktornak van egy haditerve, amelynek az első része a nemzeti konzultáció volt, erről számolt be a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiós interjújában. A hvg.hu szemléje szerint Orbán úgy foglalta össze a konzultáció eredményeit, hogy:

"Az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön!"

A miniszterelnök elmondta, hogy szerinte az ország az első hullámban jól vizsgázott, a második hullám kezelésénél pedig két dologra van szükség:

  • a tapasztalatra,
  • és arra a tudásra, hogy az emberek mit hajlandóak elfogadni.

Orbán hozzátette, hogy az első és második hullám számos ponton különbözik egymástól, de az közös pont, hogy az időseket védeni kell. És az is, hogy "megvédjük Magyarország működőképességét. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a vírus megbénítsa az országot."

A szerdai kormányülésen már hoztak döntéseket, szombaton reggel pedig az Operatív Törzs is összeül a további járványügyi intézkedések meghozatala érdekében.

Általános korlátozásra viszont nem kell számítani, csak egyedi izolációkra. Például "ha valahol egy iskolában felüti a fejét a járvány, akkor nem fogják bezárni. Egyedi izolációk lesznek, csak akkor zárnak le egy intézményt, ha már semmi mást nem tudnak tenni" - mondta Orbán. Emellett az idősotthonok bezárására és a látogatási tilalmak bevezetésére kell számítani.

A miniszterelnök továbbá utasította Kásler Miklóst, hogy tegye ingyenessé az influenza elleni védőoltást annak, aki kéri és hamarosan a tesztek is hatósági árasak lesznek.

Figyelmébe ajánljuk