Orbán az uniós bíróság ítéletéről: Azért ítélték el Magyarországot, mert megvédte a magyar családokat

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 13.

Belpol

A miniszterelnök péntek reggel a gazdasági semlegességről, kiemelkedő béremelésről és történelmi rekordnak számító turisztikai számokról beszélt.

Közel két hónap szünet után Orbán Viktor ismét „interjút” adott a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. 

Indításként a miniszterelnök arról beszél, meg kell barátkozni a gazdasági semlegesség kifejezéssel – erről egyébként már Kötcsén is beszélt. A péntek reggeli nyilatkozatot szemléző Telex összefoglalója szerint Orbán ezután arról beszélt, hogy az elmúlt hét legizgalmasabb nemzetközi eseménye intellektuális szempontból az, hogy az Európai Központi Bank korábbi elnöke, illetve korábbi olasz miniszterelnök az EU felkérésére elkészített egy nagyszabású tanulmányt, mely azt mondja, hogy nagy baj van, ha gazdaságilag így marad a helyzet, „Európa lemarad, mint a borravaló.”

Világrendszerváltás, Ázsia felemelkedése egy létező tény, erről ír a korábbi elnök, aki szerint többféleképp lehet reagálni: be lehet nevezni a versenybe, „edzünk” vagy „diszkvalifikáljuk” az ellenfelet, tehát „verseny nélkül blokkosodunk” – magyarázta Orbán. Az unió a blokkosodás felé hajlik, de szerinte Magyarország számára a blokkosodás tragédia lenne, ahogy az volt a szovjet blokkosodás is. Egy hasonló helyzetben ugyanis szerinte jelentéktelen szereplőjévé válnánk a gazdasági versenynek, ezért az ország érdekeit a gazdasági semlegesség szolgálja a legjobban.

A kínai beruházásokat ért politikai támadásokra a kormányfő úgy reagált, támogatásokat kell szerezni. Elmondása szerint tárgyalt autógyártók vezetőivel, és kérdezte őket az EU-s büntetővámról, amit a kínai gyártású elektromos autók miatt szabtak ki. Orbán szerint azt mondták neki, hogy nem értenek egyet vele, mert versenyezni akarnak. Az Európai Bíróság árstopos ítéletéről azt mondta,

azért ítélték el Magyarországot, mert meg akarta védeni a magyar családokat.

A magyar gazdaság helyzetéről Orbán azt mondta, szerinte „a föllendülés küszöbén áll”. Szerinte a magyar beruházási mutató jobb, mint az uniós átlag, és a fogyasztással ugyanez a helyzet. A miniszterelnök kiemelkedő béremelésről és történelmi rekordnak számító turisztikai számokról beszélt, amelyek szerinte bizakodásra adnak okot. A jó kilátásokat egy dolog tudja szerinte keresztülhúzni: a háború.

„Ha a nyugati országokat most nem számolom, és ránézek a térképre, akkor csak békepárti országokat látok” – mondta arról, hogy ki akarták mozdítani Európát a „háborúpártiságból”. Orbán úgy fogalmazott:

Nem a harctéren kell keresni a megoldást, „mindegy, eredetileg kinek mi volt a célja”.

Azzal kapcsolatban, hogy a solingeni késelést követően Németország fél évre visszaállítja a határellenőrzést, a magyar miniszterelnök azt mondta: „Minden elismerésem a német kancelláré, már csak hivatali tiszteletadás okán is, de a kancellár nem magától jutott erre a következtetésre, hanem mert migránsok megkéseltek néhány békés állampolgárt az utcán.” Szerinte Magyarországot sem megbüntetni kell, hanem oda kell adni neki a pénzt, amiért megvédi a határokat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk