Gulyás Gergely: Nem lesznek határon túli választókerületek

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 12.

Belpol

A miniszternél rákérdeztek a Bese-botrányra: szerinte nincs akta a melegpartikat megjárt explébánosról. 

Csütörtök reggel tíz órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő kormányinfót tartott. Gulyás bejelentette, hogy Bóka János uniós miniszter tárgyalhat az Európai Bizottsággal (EB) a Magyarországra kiszabott bírsággal kapcsolatban. Mint ismert, Magyarországot azért marasztalta el mintegy 200 millió euró értékben a strasbourgi székhelyű bíróság, mert a kormány évek óta nem hajtott végre egy menekültügyben hozott ítéletet. A kormány egyébként ezt nem fizette ki határidőre.  

„Magyarországra senkit nem lehet betelepíteni, a határt megvédjük”

– mondta. Sőt, a tárca pert indíthat az EB ellen a határvédelmi költségek kifizetése kapcsan, ugyanis kétmilliárd eurót fordítottunk erre a célra, tájékoztatott Gulyás Gergely. Ezzel kapcsolatban hozzátette, Németország szétveri a schengeni zónát azzal, hogy visszaállította a belső határellenőrzést, aminek komoly gazdasági hatásai lesznek Európára nézve is.

Gulyás ezután áttért a minimálbér kérdésére: mint tájékoztatott, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter munkaadókkal fog tárgyalni a minimálbér és a garantált bérminimum megemeléséről. Ennek keretében több éves megállapodást szeretnének, a bruttó átlagkeresethez kötnék a minimálbért, hogy utóbbi minél magasabb legyen. Szakmunkás-hitelről is tárgyaltak, ami hasonló lesz, mint a diákhitel. Ennek célja, hogy egyszerű és gyors hitelhez jussanak ahhoz, akik 18 éves koruktól dolgoznak. 

Gulyás Gergely beszámolója után Vitályos Eszter hosszasan beszámolt arról, hogy milyen beruházások történtek az elmúlt években a kormány támogatásából. Egyebek mellett megemlítette a Dunakeszi Diáknegyedet, ami összesen 54 milliárd forintból valósult meg. 

Az újságírói kérdések következtek. Gulyást arról kérdezték, hogy ki lesz az új jegybankelnök, mert a friss hírek szerint Nagy Márton gazdasági csúcsminiszter lehet, Matolcsy György jegybankelnököt a mandátuma lejárta után pedig Varga Mihály pénzügyminiszter válthatja. Gulyás azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök nem készül kormányátalakításra, de minden érintettel tárgyalni fog a döntést megelőzően. Reagált arra a pletykára is, miszerint berlini nagykövet lehet belőle: mint mondta, Berlin az egyik legjobb európai város, de cáfolta, hogy ezt a pozíciót nézték ki számára.

Felmerült, hogy ezer forintos időpontfoglalási díjat vezethetnek be az egészségügyben, magyarán ezer forintba fog kerülni, ha valaki foglal időpontot, de nem jelenik meg – ha megjelenik, visszakapja a pénzét. A miniszter szerint erről még nem született döntés, de azt könnyű belátni, hogy ha valaki nem megy el az időpontra, miközben lefoglalt ilyet, az nem helyes és sérti a többi beteg érdekét. 

Csütörtökön derült ki, hogy az Európai Unió Bírósága elmarasztalta Magyarországot az árstopok miatt. Gulyás Gergely erről azt mondta, hogy ha Brüsszelen múlva, a magyar emberek nem tudták volna olcsóbban megvásárolni az alapvető élelmiszereket. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedést már kivezették.

A miniszter szerint Orbán Viktor jövő heti EP-beli meghallgatása rend szerint történik majd, ennek eleget fog tenni a miniszterelnök, próbál értelmes párbeszédre törekedni, de ott a magyar kormánnyal ellenséges erők vannak töbségben. 

Brüsszel polgármestere provokációnak nevezte a kormány migránsbuszait. Gulyás szerint az EB-vel a külső határok hatékony védelme érdekében akarnak tárgyalni, ha nem sikerül megoldást találni, és erre az a válasz, hogy akkor engedjük be a migránsokat, ha pedig ezt nem tesszük, akkor jön a bírság, az elfogadhatatlan.

Gulyás Gergelyt a Bese-ügyről is kérdezték: mint ismert, a NER-hez kötődő katolikus papról kiderült, hogy melegpartikon vett részt és tartósan intim kapcsolatot ápolt férfiakkal. A miniszter nem tud arról, hogy az üggyel kapcsolatban lenne akta, szerinte ilyen nem létezik. Az ilyen ügyeket az egyházaknak kell kezelnie, ami meg is történt, mert a katolikus egyház felfüggesztette Besét. 

Gulyás Gergely azt mondta a kormányinfón, hogy 

nem lesznek határon túli választókerületek, marad a 106 egyáni választókerület és 93 listás hely, a bejutási küszöbhöz sem fognak hozzányúlni. 

Az egymilliárd eurós kínai hitelfelvételről a miniszter azt mondta, a kamat szintjének mértékét a kínai fél kérésére titkosan kezelik, de kérték a hitelezőt, hogy ezt nyilvánosságra hozhassák. 

Az Integritás Hatóság a közelmúltban megállapította, hogy az Országos Roma Önkormányzathoz (ORÖ) köthető, egykori „Híd a munka világába” nevű progam kudarcát illetően az Emberi Erőforrások Minisztériumának is van felelőssége. Gulyás szerint ez több mint tíz éves program, a szabálytalanságokat senki nem vitatta, ezért szűnt meg Farkas Flórián kormányzati megbizatása. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A halál sava-borsa

Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok: savas vérükkel, páratlan ellenálló képességükkel, vérszomjukkal egyszerre keltenek rémületet és csodálatot.

Lépések a vonalon

  • - turcsányi -

A labdarúgásban, segítse immár a legkorszerűbb űrtechnika, ritkák az egyértelmű dolgok, kivált abban a tekintetben, hogy ki a jobb.

Kicsi a világ

  • Kiss Annamária

A játszók melegítenek az öltöző és tornaterem kombinációjából kialakított díszletben. Térdhajlításokat végeznek, szökdécselnek, aztán beállnak a starthoz, eldördül a pisztoly, kezdődik az előadás.

Fájjon Bicskéig

A magyar állam egyre mélyülő diszfunkcionalitása, az 1990 óta nem tapasztalt nemzetközi térvesztés idején Orbán Viktor a hétvégi fideszes dzsemborin azt találta mondani, hogy már nem elég gyurcsányozni, hanem a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni.

Külön utak

A tartományi választások Szászországban és Türingiában a szélsőjobboldali AfD előretörését és az országos kormány­koalíció pártjainak vereségét hozták. A kereszténydemokraták mindkét tartományban csak szélsőbaloldali pártokkal alakíthatnak parlamenti többséggel rendelkező kormányt.

Látlelet

A hosszú várólisták miatt a magánegészségügyet választó betegek abban bíznak, ha fizetnek, szebben beszélnek velük, hamarabb gyógyulnak. Az orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvédek mást tapasztalnak. A pénz nem helyettesíti az embert.

Szabadon szárnyal a fantázia

Február óta szokatlanul gyenge eredménnyel keresi a Fidesz a fogást Magyar Péteren. Az elmúlt hetekben már az is terjed a pártban, hogy az egész Tisza az ő mestertervük. De azért maradt valami az eddig megszokott lejáratásokból is.