Munkaügyi perek sora indulhat a gyermekvédelemben a „kifogástalan életvitelről” szóló adatlapok miatt

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 13.

Belpol

Több száz már felmondott, vagy a távozást fontolgató szakember kért segítséget a TASZ-tól.

Több száz, a „kifogástalan életvitelről” szóló adatlap miatt már felmondott, vagy a távozást fontolgató gyermekvédelmi szakember kereste meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezetét – tudta meg a Népszava Boros Ilonától, az egyesület Egyenlőség programjának vezetőjétől.

Az ügyfelek keresetleveleit szeptember közepéig kell elküldeni az illetékes munkaügyi bíróságokra, így a perek akár már a hónap végén elkezdődhetnek.

Boros Ilona szerint a jogi eljárás nehézkes lesz, mivel egy már meglévő jogszabály alapján történtek az elbocsátások. Így nehezen támadható a munkáltató, a bíróság nem mondhatja ki könnyen, hogy jogszerűtlenül jártak el a munkavállalóval.

„Ezért a stratégiai cél az, hogy a munkaügyi peren keresztül maga a jogszabály kerüljön az Alkotmánybíróság elé. Úgy, hogy a bíró az alaptörvénybe ütköző jogszabály miatt kérjen állásfoglalást a testülettől” – fogalmazott a szakértő. A TASZ álláspontja ugyanis az, hogy a „kifogástalan életvitelt” firtató adatlapon szereplő kérdések, a kapcsolódó környezettanulmány és az, hogy mindez a dolgozóval egy háztartásban élő családtagokra is kiterjed, az Alaptörvényben rögzített magánélethez fűződő jog súlyosan sérelme.

„A jogszabály a bicskei botrány nyomán született, de a céljával teljesen ellentétes lett. Arra alkalmatlan, hogy segítse a megfelelő szakemberek kiválasztását vagy megtartását. A vizsgálat pedig semmit nem mutat abból, hogy a szakemberek miként bánnak a gyerekekkel. A jogalkotás céljával ugyanis az nem függ össze, hogy valakinek a falmászás a hobbija, vagy az evezés” – mondta a lapnak a TASZ Egyenlőség programjának vezetője, hozzátéve, hogy a jogszabály arra viszont tökéletes, hogy folyamatos félelemben tartsa a dolgozókat, tudatosítsa bennük, a kormánynak esetleg nem szimpatikus cselekedeteik nem maradnak titokban.

A TASZ mindenkit arra biztat, aki nem ért egyet a kormány módszerével, hogy pereljen akár saját maga is. Az ehhez szükséges összes információ elérhető a TASZ oldalán, többek között a bíróságra beadni szánt keresetlevélhez is közzétettek egy mintát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk