Orbán Balázs az ’56-os kijelentésére érkezett reakciókról: „A háborús propagandasajtó vonatán nincs megállás”

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 26.

Belpol

Magyar Péter szerint a miniszterelnök politikai igazgatójának még október 23. előtt távoznia kell.

Orbán Balázs is reagált azokra a cikkekre és kommentárokra, amelyek azt követően jelnetek meg, hogy a miniszterelnök politikai igzagatója egy interjúban arról beszélt: Ukrajnával ellentétben Magyarország nem védekezett volna egy orosz támadás esetén. Orbán Balázs a Facebook-oldalán azt írta:

„A háborús propagandasajtó vonatán nincs megállás.”

Szerinte a magyar kormánya álláspontja világos: „Nem látjuk értelmét a több mint két és fél éve zajló ukrán-orosz háborúnak, amiben több százezer ember meghalt, több százezer négyzetkilométer terület elveszett és egy ország megsemmisült. Hogy miért? A semmiért.” „1956 magyar hőseit ezen mostani magyar állásponttal szembeállítani a külföldi finanszírozású propagandasajtó és a háborúpárti politikusok bevett módszere, amit felháborítónak tartok és minden alkalommal visszautasítok” – fogalmazott Orbán Balázs, majd hozzátette: „Jó lenne, ha végre vége lenne a háborúnak és a háborúpárti hazudozásnak!”

Orbán Balázs a Mandiner Stratégiai részleg című műsorában tett nyilatkozatára reagálva Magyar Péter korábban a 444.hu posztja alatt felháborítónak nevezte a miniszterelnök politikai igazgatójának megszólalását, amellyel „a XX. századi magyar történelem legfényesebben csillogó 13 napját sikerült az aljas napi propaganda kommunikáció oltárán feláldozni”. „Orbán Balázs ezen mondataival lábbal tiporta a magyar alkotmányosság és függetlenség alapjait is” – írta a Tisza Párt elnöke. Magyar Péter szerint

„ilyen ember nem tölthet be közhivatalt a magyar miniszterelnök mellett, távoznia kell még október 23. előtt.”

A műsorban elhangzottakra Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke videóüzenetben reagált. Szerinte a politikai igazgató kijelentése azt jelenti, hogy „az Orbán-kormány ellenállás nélkül átadná Magyarországot az oroszoknak.”

Török Gábor politikai elemző Orbán Balázs nyilatkozata után szintén a Facebookon azt írta: „Brüsszelt elfoglalnánk, de itt nem védekeznénk… Nekem ez tűnik eddig az év legnagyobb politikusi hibájának.” Rácz András Oroszország-szakértő bejegyzésében úgy fogalmazott: „most már tudjuk is, amit eddig csak sejtettünk: a kormány nem védené még Magyarországot egy orosz támadással szemben.” Szerinte, ha Ukrajna nem védekezett volna az orosz agresszióval szemben, akkor még többet veszített volna, „konkrétan az ország függetlenségét és szuverenitását.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk