Orbán: December végén érkezhet a vakcina

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. december 14.

Belpol

Az év utolsó napjaiban érkezhet koronavírus elleni oltóanyag Magyarországra. Egyébként: Soros. A parlamentben szólalt fel a kormányfő.

Az Országgyűlés utolsó előtti ülésnapján szólalt fel a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, aki a múlt heti brüsszeli EU-csúcsról, Soros Györgyről, a migrációról és a koronavírus-járványról beszélt.

Röviden összefoglalva: újat egy dologban mondott, ez pedig az az információ volt, ami az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott. E szerint

december végén érkezhet először oltóanyag Magyarországra, mégpedig a Pfizer vakcinája kaphatja meg elsőként az engedélyt.

A miniszterelnök a hvg.hu tudósítása szerint arról beszélt ezzel kapcsolatban, hogy  politikai harc helyett a magyar érdekeket helyezik előtérbe az oltóanyag beszerzésekor, addig viszont mindenkitől kitartást kért. 

Orbán felszólalásának további fontosabb részletei a következők voltak:

  • az Európai Tanács múlt heti ülésén győzött a józan ész: "megvédtük Magyarország szuverenitását, és megvédtük a magyarok pénzét";
  • a döntéssel sikerült megőrizni Európa egységét, megvédték az európai alkotmányt, elhárították azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel ráerőltessék a magyarokra a bevándorlókat;
  • a vita tétje az volt, ki irányítja Európát a jövőben: a tagállamok által megválasztott kormányok, vagy sikerül Soros Györgynek Európára erőltetnie a saját hatalmi rendszerét, amit nagyon jól ismerünk itt Magyarországon;
  • az EU 34 millió migránst akar betelepíteni;
  • a gender helyett a hagyományos családmodellt kell megerősíteni.

 Ellenzék: Szájer, bukta, 7000 halott

A miniszterelnök napirend előtti felszólalására elsőként az MSZP-s Tóth Bertalan reagált. Szégyenkezni kell Deutsch gestapózása, Demeter gázkamrázós sorosozása és Szájer ereszcsatornás mászása miatt - mondta a Telex cikke szerint. Szabó Tímea (Párbeszéd) kiemelte, az EU genderjavaslatának az a lényege, hogy a nők ugyanannyit kereshessenek, mint a férfiak. Azt is mondta, az elmúlt két hétben 2300 ember halt meg a koronavírus miatt Magyarországon, ami "akkora bukta, mint ide Lacháza". Jakab Péter (Jobbik) szerint a Szájer-botrány után Orbán becsicskult, a járványban meghalt 7000 halott pedig szégyen. Felszólalt Gyurcsány Ferenc is, aki szerint a miniszterelnök nem érti, hogy az Európai Unió a föderáció irányába halad.

Simicskó, Kocsis: Orbán győzött

Nem meglepő módon a KDNP-s Simicskó István megismételte, hogy 34 millió migráns jön és Orbán győzött. A fideszes Kocsis Máté azzal vádolta az ellenzéket, hogy "tombol a járvány, maguk pedig annak szurkolnak, minél károsabb hatásai legyenek". Tóth Bertalannak címezve úgy fogalmazott, elfelejtett szégyenkezni a kokainozó, a cigicsempész és az áramlopó párttársa miatt.

Orbán: Soros gazdi csalódott

Viszontválaszát a kormányfő azzal kezdte, hogy gyermekded kérdés, ki győzött, ki nem győzött. 

„De fontosabb, hogy mit gondol erről az önök gazdája: Soros György megszólalt, és jelezte, hogy a gazdi csalódott”

- fűzte hozzá.

Szerinte a baloldal fel akarja adni az ezeréves államiságot. „Mi, akik itt ülünk, azt szeretnénk, hogy a gyerekeink és az unokáink magyarok lennének, nem egy magyar népcsoport az Európai Unión belül” - mondta.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, sértő, ha valaki a védekezés sikerességét azon keresztül ítéli meg, hogy hányan veszítették életüket a járvány során. „Értem, hogy nekem akarják felhánytorgatni, de a vírus nem én vagyok” – mondta Orbán. Szerinte „nem a kormánypárt, hanem egy világjárvány miatt halnak meg az emberek.”

Figyelmébe ajánljuk